Jak zůstat fit i během Vánoc.. ?

Jak zůstat fit i během Vánoc.. ?

Nejkrásnější období v roce se blíží přímo mílovými kroky.
Vánoční svátky nám klepou na dveře a s nimi i myšlenka – kromě shonu po vánočních dárcích – nově nabraných kil navíc.

Slavnostně připravené tabule se ohýbají pod všemi těmi dobrotami, které jen volají po jejich ochutnání. Návštěvy příbuzných, sváteční hodování, alkohol a hromada vánočního cukroví. Jak to zvládnout? Jak se vypořádat s každoročním problémem odolat všem těm dobrotám a lákavě vonícímu cukroví? Navíc je ve vánočním období řada fitness center a sportovních zařízení zavřená – to vše nahrává tomu, že naše tělo reaguje přirozeně – bez pohybu s permanentně plnými talíři a … váha jde nahoru.

Základní vánoční cukroví - Avec Plaisir

Přestaňme se ale strachovat z Vánoc. Však ne nadarmo se říká, že se jedná o období klidu a míru, a my si tedy nebudeme přidělávat vrásky něčím, jako je jídlo. Ačkoliv je vánoční veselí neodmyslitelně spjato s lahodnými a tradičními pokrmy a my máme k dispozici takřka neomezený přísun kalorií, které útočí na naše opasky, je během vánočních svátků nejdůležitější přítomnost našich blízkých.

Pojďme si teď ale zmínit několik bodů, které nám pomohou, abychom si ty opasky nemuseli zas tolik povolovat, abychom se cítili stále fit a zůstali v duševní i fyzické kondici a pohodě po čas svátků. 

Nevíte si rady ohledně stravy? Rádi vám pomůžeme skrze naše konzultace či výživové plány s našimi nutričními poradci!

Šestero tipů, jak zvládnout Vánoce hravě – a možná i zdravě!

1. Nevažte se. Možná vás to bude svádět si po tom výborném bramborovém salátu na tu váhu stoupnout a lamentovat, ale nedělejte to. Jídlo ze slavnostní tabule vám ve vašem těle může zadržovat vodu, protože nebude zvyklé po tom celoročním dodržování zdravé (odlehčenější) stravy na takovou hromadu tučného jídla, a právě to se na váze ukáže. Jakmile se vrátíte zpět do svého režimu, voda zase odteče a s ní se stabilizuje i váha. No stress.

2. Ani během svátků nezapomínejte na zeleninu. Zelenina v sobě skrývá hodně vody, vlákniny a má málo kalorií. To znamená, že vás dokáže řádně zasytit, aniž byste se dostali do velkého kalorického nadbytku, který vede ke zvýšení hmotnosti.

3. Jezte dostatek bílkovin. Cukroví, bramborový salát, vaječňák, smažený kapr… všechno to obsahuje velké množství tuků a sacharidů. Bílkoviny jsou ale nedílnou součástí, a velice potřenou součástí, našeho jídelníčku, kterých máme během Vánoc nejméně. Díky bílkovinám si zajistíme ochranu svalů a většího zasycení. S tím se pojí i takový malý pod bod – jezte pomalu, jídlo si vychutnejte a vnímejte ho. Jen takový – relativně malý psychologický aspekt – a jaké udělá divy, věřte nám. To, že budete jíst vědomě a pomalu, bude mít ve finále pozitivní efekt v tom, že vás jídlo dokáže lépe zasytit po delší čas a navíc si ho vychutnáte mnohem více (a nehrozí, že se vám někde zaškobrtne kus kosti).

Vánoční stůl jako ze žurnálu - Dumazahrada.cz

4. Všeho s mírou. Vánoce jednou skončí a vy najednou začnete přemýšlet, kde se vzal ten tukový prstenec kolem vašich boků. Ačkoliv byste si ten krásný vánoční čas měli užít se vším všudy, i během nich bychom měli myslet na naše zdraví. Vždy přemýšlejte nad důsledky svého jednání, abyste pak zpětně nebědovali. Nic si neodpírejte, ale ani se nepřejídejte. 

5. Vyzkoušejte spalovače. Na rovinu bychom si měli říct, že během Vánoc zhubne opravdu jen málokdo. Ale abyste co nejméně eliminovali nárůst tukové hmoty, takový spalovač by toho mohl být dobrým pomocníkem. Termogenní spalovač tuku udrží váš metabolismus na vyšších obrátkách a podpoří tak snahu alespoň o udržení hmotnosti a odbourání určitého množství vody z vašeho těla.

6. Nezapomínejte na pohyb. To, jestli zrovna přes vánoční svátky zavřeli vaše fitko nebo jiné sportovní zařízení, ještě neznamená, že jste odsouzeni sedět celé dny na gauči před pohádkami a okolo sebe mít drobky od cukroví. Vezměte přátelé, rodinu, psího mazlíčka nebo prostě si jen sami vyjděte na procházku, do přírody, na lyže nebo brusle. Věřte, že čerstvý vzduch a pohyb vám udělá dobře a mimo to vám pomůže s lepším trávením všech těch dobrot. A hlavě, budete mít pocit, že jste opravdu pro sebe něco udělali navíc a ta nadbytečná energie z jídla má své využití pro pořádný pohyb či workout!

Tipy na odlehčení jídel

  • Místo majonézy zkuste zakysanou smetanu v light verzi či bílý jogurt.
  • Tradičního tučného kapra můžete zkusit vyměnit za pstruha či candáta připraveného z grilu.
  • Vyzkoušejte fit cukroví z našeho instagramu.

Celý rok dodržujete stravu, cvičíte, makáte na sobě a Vánoce tu jsou od toho, abychom si odpočinuli. Měli jste 364 dní na to makat na 100%. Věřte nám, že ten jeden den se nic nezmění. Nepřijdete o vaše těžce vydržené svaly, ani se vám nestane nic hrozného. Užijte si především ten čas, kdy můžete vypnout, zvolnit, uvolnit se a načerpat novou sílu a energii do dalšího roku, kdy budete opět makat na 100%. Neznamená to ale, že během svátků zapomeneme všechny zásady zdravého životního stylu a najednou si nasyslíme tváře jako křeček. Jak jsme již psali – všeho s mírou, s rozumem a s chutí (o tu se nebojíme ;))

Upečte si s námi PERNÍKOVÉ ŘEZY

A pokud byste přeci jen rádi vyzkoušeli zdravější verzi cukroví, i na to jsme připraveni… !

Jak péct zdravěji?

Pokud se rozhodnete vyzkoušet kromě tradičních receptur i nějakou odlehčenější – zdravější – verzi vánočního cukroví, následující řádky by vám mohly pomoci ve výběru sladidel a pečících přísad.

 Čím nahradit klasický cukr? 

Dnešní trh nabízí už obrovskou škálu sladidel a náhražek cukru. Ne všechny by se ale daly řadit do kolonky zdravé výživy, protože v některých případech je snad i ten klasický cukr lepší. Proto čtěte dobře etikety a dávejte si pozor na to, co kupujete. Jednou z nejlepších alternativ je čekankový sirup. Obsahuje inulín, nestravitelnou vlákninu, kterou naše tělo potřebuje, a mimo jiné má nízký glykemický index. Je bezlepkový, bezlaktózový a neobsahuje žádné konzervanty či umělá aromata. Takový erythritol či xylitol je přírodním sladidlem a na pohled je naprosto nerozeznatelný od běžného cukru, který známe.

Jejich jednou z hlavních výhod je, že neobsahují téměř žádné kalorie a mají velice nízký glykemický index. Kokosový cukr obsahuje zase řadu vitamínů a minerálů. Díky této kombinaci látek napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a cholesterol.

Kromě umělých sladidel lze skvěle dosladit ochuceným proteinem. Protein dodá receptu nejen novou lahodnou chuť po příchuti, se kterým budete péct, navíc dodá bílkoviny, které se postarají o to, že získáte více živin a více vás sladké neřesti zasytí.
Dochutit můžete i pestrou škálou sirupů, jako je datlový, rýžový, agáve sirup, stévie nebo melasa. Mimo jiné lze skvěle dochucovat banánem, fíky, datlemi, jablečným pyré či jiným druhem ovoce. 

Kterou mouku použít? 

Nejvíce se využívá celozrnná pšeničná mouka, špaldová, pohanková nebo žitná mouka.
Celozrnná mouka oproti tradiční bílé má větší sytící schopnost, je bohatá na minerály a disponuje nízkým glykemickým indexem, tudíž nezvýší hladinu cukru v krvi. Využít lze i jemnou kokosovou nebo mandlovou mouku, které mají vysoký podíl vlákniny, bílkovin a zdravých tuků. Navíc jsou přirozeně bezlepkové. Mandlová mouka má tendenci být více křupavá a chutí může připomínat oříšky. Kokosová mouka více pohlcuje vodu, oproti mandlové a je celkově hustější. Tím škála ve výběru mouk nekončí. Vybrat si můžete i rýžovou, pohankovou, cizrnovou, jáhlovou nebo podrtit ovesné vločky do jemnější konzistence. 

velké foto
Xylitol je vynikající prostředek pro zuby. Mnohé studie prokazují, že například žvýkačky slazené 100% xylitolem snižují zubní – bakteriální plak. V něm se vyskytují mikroorganismy, které zapříčiňují rozklad sacharidů na organické kyseliny. Tyto kyseliny spolu s bakteriálními enzymy odvápňují sklovinu, což vede ke vzniku zubního kazu.
Xylitol je tedy vhodný prostředek předcházející zubnímu kazu. Pokud chceme využít jeho blahodárného účinku na zubní sklovinu, stačí lžičku (cca 3 g) rozpustit na jazyku a uchovávat v ústech asi minutu – po jídle.

Čtěte také: Jaký vliv má na naše zdraví kokosový olej?

Náhrada oleje a másla

Málokterý tradiční dezert či cukroví se obejde bez mléka a oleje. Jako náhradu můžeme volit kokosový olej, který je jednou z nejužívanějších variant. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Novou a originální chuť získáte taky díky široké paletě chutí ořechových másel, která v posledních letech zaznamenala velký boom.

velké foto
Jemný kešu krém s bílou čokoládou s vanilkou a vaječno – rumovou příchutí. Po otevření víčka ucítíte vůni vanilky a příjemnou nasládlou chuť rumového aroma.




Čtěte také: Proč zařadit ořechy a ořechová másla do svého jídelníčku?

Přidejte bílkoviny a vlákninu

Již v pár řádcích jsme již nastínili, že přidat do receptu protein pro zvýšený obsah bílkovin, je něco, čím si určitě neuškodíte, ba naopak. Pokud doma žádný protein nevlastního, ani nemáte v plánu si ho pořizovat, nic se neděje. Podíl prospěšných bílkovin zvýšíte i přidáním kvalitního řeckého jogurtu, tvarohu či cottage sýru do receptu.

Vláknina je pro tělo stejně důležitá jako výše zmíněné produkty. Podpořit svoje trávení můžete přidáním do receptu psyllium, díky čemž dodáte pokrmu vláčnosti.

Čtěte také: Trávicí enzymy ve zdravé výživě.

Vychutnejte si Vánoce všemi smysly: 5 tipů, jak doma navodit tu pravou  vánoční atmosféru | ETA Blog - Tady je doma

Věříme, že ať už se rozhodnete pro zdravější variantu cukroví, či nikoliv, předvánoční čas a vánoční svátky si užijete v klidu, pokud možno bez většího stresu.

A NĚCO NAVÍC – Pokud chcete konkrétní tipy na zdravé recepty, nezapomeňte nás sledovat na instagramu!