Otázka zdraví a zdravého životního stylu je stále více diskutovaným tématem.
Téma jako mikrobiom, zdravá střeva nebo právě trávicí enzymy, se v poslední době v článcích skloňují více a více. A je to jedině dobře.

Pojďme se dnes společně podívat na trávicí enzymy.
Jako první si vysvětlíme tento pojem, abychom s ním mohli nadále pracovat a poskládali tak celé pomyslné puzzle.

Enzymy jsou nedílnou součástí lidského organismu. Jedná se o takzvané urychlovače chemických reakcí v našem těle. Jsou to látky bílkovinné povahy, které nám napomáhají trávit ostatní složky potravy, jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. Můžeme si je rozdělit do několika skupin. Jako první jsou proteázy, které rozkládají proteiny na aminokyseliny.
Jejich produkce probíhá ve slinivce břišní, žaludku a tenkém střevě. Podílejí se na posílení našeho imunitního systému a zlepšují regeneraci.
Druhé jsou amylázy. Ty rozkládají komplexní sacharidy na jednoduché. Jejich rozklad začíná již v ústech pomocí α amylázy, která štěpí škrob. Potrava se dále přesune do pankreatu, kde se štěpí dál, zejména sacharóza, laktóza a maltáza.
Dále svoji roli plní lipázy, které rozkládají tuky na glycerol a mastné kyseliny. Tento rozklad dochází za pomoci žluče. Žlučník začne produkovat žluč, poté, co se dostane do tenkého střeva. Tam dojde k naštěpení tuku, a s výslednými molekulami si už poradí lipázy. A poslední – nukleázy – rozkládají nukleové kyseliny na nukleotidy. 

Trávicí enzymy slouží k trávení potravy, kterou přijmeme, správnému zažívání a rozkládají jednotlivé složky na jednodušší. Mimo jiné dohlížejí na správnou činnost žaludku a střev, díky čemuž podporují vstřebávání veškerých živin a vitamínů. 

Co může způsobit nedostatek enzymů 

Co jsou tzv. nasycené a nenasycené mastné kyseliny? | OmegaMarine Forte+

S jejich nedostatkem dochází k narušování životních funkcí. Můžeme pociťovat bolesti břicha, žaludeční obtíže, plynatost, nadýmání, průjmy, sníženou imunitu, pocity letargie nebo intoleranci laktózy. Laktáza, jiným názvem mléčný cukr, zlepšuje trávení laktózy, a pokud dojde v těle k jeho nedostatku, tedy k nestrávené laktóze, způsobuje to v našich střevech opravdu neplechu provázející bolesti či křeče. Jako s ničím – ani s enzymy – bychom to neměli přehánět. Naopak jejich nadbytek vede k přetěžování organismu, které se projeví jako únava, vyčerpání či zvýšená náchylnost k infekcím. 

Benefity dostatečného přijmu enzymů 

Usnadňuje rozklad makroživin

Zlepšují vstřebávání látek 

Optimalizují trávení 

Snižují vznik střevních plynů 

Snižují nadýmání 


Vyzkoušejte trávicí enzymy

Jak si zajistit optimální příjem enzymů? 

Ačkoliv je na trhu celá řada doplňků slibující zázraky s vašimi žaludečními obtížemi, alfou omegou bude vždy správná a vyvážená strava. Konzumací potravin v té nejpřirozenější formě, co nejméně zpracované, je klíčem ke zdravým střevům i tělu. Enzymy se v potravinách vyskytují přirozeně nebo jsou tam přidávány uměle. Jestliže konzumuje potraviny, ve kterých se enzymy vyskytují přirozeně, náš organismus snižuje činnost trávicích enzymů, které nejvíce pracují během vstřebávání zpracovaných potravin, a tím si vlastně prodlužujeme život. 

 Nejlepšími přírodními zdroji jsou: 

Fermentované potraviny: ideální na hubnutí, trávení, imunitu - Proženy

Fermentované potraviny. Příkladem může být kimchi nebo nepasterizované kysané zelí. Fermentované potraviny jsou bohatým zdrojem vitamínů, živých enzymů a probiotik. 

Ovoce a zelenina. Například takový ananas obsahuje enzym bromelain, který napomáhá trávit bílkoviny a snižuje průjem. Banány jsou známou potréninkovkou nejedno fitness nadšence – a má to svůj důvod. Banány obsahují enzymy jako maltózu a amylázu, které se podílejí na rozkladu komplexnějších sacharidů na jednodušší a vstřebávání cukru.  

Zázvor, který obsahuje enzym zingibain, který inhibuje fungování dalších produktů.

Mléčné výrobky. Takový kefír je skvělým probiotikem k podpoře střevní mikroflóry. 

Ořechy a semena. 

Kromě jednotlivých druhů potravy, je pro enzymy důležitá i technologická úprava jídla. Enzymy jsou v surovinách ničeny, pokud teplota vaření přesáhne hodnoty 42°C. 

Moderní byt | Čím je prospěšné mléko a mléčné výrobky?

 

Vyplatí se suplementovat trávicí enzymy? 

Samozřejmě, jak jsme již zmínili, se můžeme na trhu setkat i s formou potravinových doplňků, které nám mohou v jisté míře pomoci s obnovou zažívání a redukcí nadýmání. Než se ale rozhodnete podporovat tento trh, v prvé řadě byste se měli pokusit změnit svůj jídelníček a více dbát na kvalitu potravin, které kupujete, a jakým způsobem jídlo připravujete.
Řada odborníků také zastává názor, že se vyplatí je suplementovat v kombinaci s probiotiky, tedy živými organismy, které obnovují přirozenou rovnováhu střevní mikroflóry, potlačujíc střevní infekce, a které napomáhají podporovat trávení. Nejvhodnější dobou k jejich přijmu je před jídlem nebo nalačno pro jejich lepší vstřebatelnost a využitelnost. 

Vlašské ořechy FARMLAND 1kg. Velké balení superhrdinů.



Probiotika vs. prebiotika. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Jistě jste se již s těmito termíny setkali (minimálně v posledních řádcích našeho článku). Jsou teď velice diskutované, a nalezneme je ve spojitosti s velice pozitivními vlivy na naše zdraví. Není vám ale stále jasné, o co se jedná, kde je naleznout ve stravě, a jak díky nim podpořit naše zdraví? Nebojte se nic. Všechny vaše otázky si dneska zodpovíme. Jedno změněné písmenko a jiné dopady na naše tělo.

Probiotika jsou živé mikroorganismy prospěšné pro naše tělo. Jsou známé zejména formou doplňků stravy. Jejich užívání se přisuzuje řada pozitivních účinků – od optimalizace trávení, léčby průjmů a zácpy až po zlepšení funkce imunitního systému.
Prebiotika jsou vlákninou pro probiotika – respektive jejich potravou (neboli střevní mikroflóru či střevní mikrobiom), které jsou pro nás nesmírně důležité.  

K čemu nám probiotika a prebiotika slouží? 

Správný poměr mezi oběma zmíněnými vede k rovnováze bakterií v našem střevě, což potažmo má vliv na náš celkový zdravotní stav. Ty ,,dobré“ střevní bakterie chrání naše tělo před škodlivými bakteriemi a plísněmi. Komunikují s naším imunitním systémem (který se z cca 80 % nachází právě ve střevě) a regulují zánětlivé reakce. Zabraňují vstupu škodlivých látek a snižují zánětlivé procesy. Následkem nevhodného jídelníčku, ve kterém se bude objevovat nadmíra jednoduchých cukrů a tučných potravin, vede k podpoře růstu škodlivých bakterií, které začínají rychle kolonizovat naše střevo.
Takové bakterie pak negativně ovlivňují vstřebávání živin, a mohou dokonce vést až k obezitě. 

Které potraviny jsou na prebiotika bohatá?

Střevní bakterie přeměňují tuto prebiotickou vlákninu na mastné kyseliny s krátkým řetězcem – butyrát. Ten je zdrojem energie pro zdravé buňky, ammá protizánětlivý účinek v tlustém střevě. 
Nalezneme je zejména v luštěninách, ovoci, zelenině jako je česnek, chřest, pórek nebo v mořských řasách.

Zaměřeno na: PITNÝ REŽIM

Co si z toho vzít závěrem? 

Pakliže konzumuje potraviny, které jsou co nejméně zpracované, dáváme důraz na jejich kvalitu a správnou technologickou přípravu, nemáme se čeho bát, že bychom strádali, co se týče trávicích enzymů. Každá přírodní potraviny v syrovém stavu obsahuje totiž komplexní škálu potřebných enzymů. To ale neznamená, že bychom se z nás měli stát RAW strávníci, jen u tepelného zpracování si již naše tělo enzymy tvoří samo.