Glutamin v roli sportovce

Glutamin – aminokyselina, která dokáže efektivně pomoci v rámci vašeho trénování.

Glutamin totiž dokáže podpořit sportovní výkon, růst a regeneraci svalů, či spalování tuků. Svoji roli hraje ale i v podpoře silné imunity či správného chodu trávicího systému. Je jednou z nejkoncentrovanějších aminokyselin v těle. V kosterním svalstvu se ho nachází i více než 60 % z celkového množství zastoupených aminokyselin.

Glutamin pod drobnohledem

Je jednou z dvaceti přirozeně se vyskytujících aminokyselin. Glutamin je nejhojnější aminokyselinou obsaženou v krevním řečišti, kde tvoří 30 až 35 % dusíku.
Glutamin si naše tělo dovede sice z části vytvořit samo, ale ne v takovém množství, které potřebuje pro pokrytí denních potřeb, obzvláště pokud se věnujeme sportujeme.

Glutamin nalezneme zejména v produktech jako maso a mléčné výrobky.
Mezi zástupce v rostlinné říši patří fazole, čerstvý špenát, pažitka nebo kapusta. Za zmínku stojí to, že bílkoviny pocházející z živočišné produkce obsahují aminokyseliny, které jsou pro tělo lépe vstřebatelné než ty rostlinné. Tudíž tělo i při nižším příjmu vstřebá více. Studie zjistily, že průměrný člověk zkonzumuje ve svém jídelníčku něco mezi třemi až šesti gramy glutaminu za den. 

Asi 90 % glutaminu je produkováno ve svalech, odkud je následně transportován krví do ledvin, jater a tenkého střeva. Glutamin se, stejně jako ostatní aminokyseliny, podílí na regulaci, syntéze a rozkladu bílkovin.

– udržuje dusíkovou rovnováhu v těle
– zvyšuje koncentraci aminokyselin ve svalových a kosterních tkáních
– snižuje chuť na sladké a na alkohol
– zlepšuje kvalitu spánku
– zajišťuje biosyntézu glukózy i bílkovin
– prokazatelně zlepšuje imunitní systém organismu
– stabilizuje činnost prostaty
– tvorbou glutaminu se odstraňuje amoniak z tkáně mozku
– výrazně zlepšuje vstřebatelnost kreatinu v těle
– předchází hypoglykémii, neboť zvyšuje hladinu krevní glukózy.

Proč bychom ho měli užívat?

1. Podporuje činnost trávicího traktu

Ideální biologická dostupnost produktu a vynikající rozpustnost.

Glutamin podporuje správnou funkci střev a pomáhá optimalizovat trávicí procesy. Může být velmi prospěšný pro každého, kdo se potýká s trávicími obtížemi, syndromem dráždivého tračníku, zánětlivými onemocněními střev jako je Crohnova choroba či ulcerózní kolitida a další. Podporuje totiž produkci hlenu, díky kterému potrava snáze prochází trávicím traktem, což je prospěšné pro lidi trpící syndromem dráždivého tračníku.

Glutamin je velmi důležitý pro udržování integrity střevní výstelky a vyživování sliznice střevní výstelky. Díky tomu může pomoci obnovit propustnost střev.

2. Regenerační síla glutaminu

Během intenzivního tréninku se tělo dostává do stresu a svaly a šlachy vyžadují více glutaminu, než kolik tělo vyprodukuje, respektive často i více, než zvládneme přijmout pomocí stravy.
Po intenzivním tréninku mohou hladiny buněčného glutaminu klesnout až o 50% a plazmatické hladiny o 30%.

Glutamin tak slibuje rychlejší zotavení po tréninků, hydrataci svalů a zkrácení doby hojení ran.

5. Je zdrojem dusíku

Glutamin vyniká dvojnásobným obsahem dusíku. Ten je základem peptidových vazeb všech bílkovin našeho těla a také je strukturální složkou RNA a DNA neboli naší genetické informace. Proto může být suplementace glutaminu prospěšná třeba v pooperačních stavech a v období nemoci a dalších situacích, kdy naše tělo potřebuje intenzivněji regenerovat a budovat tělesnou tkáň.

4. Glutamin podporuje výkon i svalový růst

Glutamin může pomoci zvýšit uvolňování růstového hormonu v těle. Růstový hormon hraje velmi důležitou roli při budování svalů.
Také podporuje ukládání glykogenu a zbavuje tělo přebytečného amoniaku. Má schopnost transformovat amoniak na aminokyseliny, které jsou našemu tělu a svalům prospěšné, což má pozitivní dopad na náš sportovní výkon.

5. Podporuje hubnutí

Glutamin má antikatabolické účinky, čímž zabraňuje rozpadu svalů. To ocení zejména lidé, kteří jsou v režimu diety. Zejména ve fázi redukce je také pozitivním efektem glutaminu jeho schopnost snižovat chutě na sladké.

Glutamin ve formě prášku s osvěžující grapefruitovou příchutí je ideálním doplňkem před a během tréninku. Glutaminový prášek obsahuje BCAA v poměru 2: 1: 1 (L-leucin: L-izoleucin: L-valin).

6. Má pozitivní vliv na trávení a střevní mikrobiom

Hraje důležitou roli i v trávicím systému. Jako zdroj energie pro svůj růst a opravu ho využívají i některé buňky střevní sliznice, čímž podporuje zachování celistvosti bariéry. Tím pomáhá bránit průniku škodlivých látek (mikrobů) z trávicího traktu do krevního oběhu. 

7. Podporuje mozkovou funkci

Působí také v našem mozku a celém nervovém systému. V první řadě je to prekurzor glutamátu, který působí jako hlavní excitační neurotransmiter. Podílí se tak na regulaci myšlení, učení, paměti, nálady i chuti k jídlu. Tělo ho však může použít i pro tvorbu neurotransmiteru GABY, která se naopak spojuje s pocity klidu, relaxace a spánkem. Pro naši psychiku a každodenní aktivity je tak důležité mít tyto látky v rovnováze, k čemuž přispívá i dostatek glutaminu.

Co způsobuje nedostatek glutaminu?

Nejčastější příčiny nedostatku glutaminu jsou zranění, pooperační a septické stavy, popáleniny, infekce, podvýživa a náročné sportovní aktivity. U lidí, kteří zažívají těžké fyzické trauma, je také běžné, že mají zvýšenou propustnost střevní stěny, což může rovněž vést ke ztrátám glutaminu. Glutamin se tvoří zejména ve svalech. I ztráty svalové hmoty, které nastávají v období dlouhé nemoci nebo u starších lidí, mohou vést k nedostatečné syntéze této aminokyseliny. 

Doporučené dávkování této aminokyseliny

Doporučuje se každému, kdo uvažuje o doplnění glutaminu, aby jej užíval pravidelně nebo po tréninku. Kdekoli mezi 2-6 g glutaminu po tréninku je považováno za ideální množství, které pomáhá doplnit množství, které bylo během tréninku vynaloženo. Je také naprosto přijatelné konzumovat vyšší množství glutaminu po tréninku s ohledem na skutečnost, že pokud konzumujete vysoké množství glutaminu, což vede k jeho nadměrnému množství, tělo ho buď spotřebuje nebo jednoduše vyloučí. To znamená, že se po cvičení nemusíte bát konzumovat příliš mnoho glutaminu.

Pokud byste chtěli konzumovat glutamin před a po tréninku, bylo by to ideální doporučení pro každého, kdo chce přidat tento doplněk do své stravy. To však není nutné a pouhá konzumace glutaminu kolem 2–6 g po tréninku bude více než dost pro kohokoli, kdo hledá udržení svalové hmoty a pomáhá udržovat správnou hladinu glukózy v krvi. Po tréninku byste tedy měli konzumovat 2-6g do 20 minut. Pokud si koupíte glutamin ve formě prášku, je velmi snadné ho smíchat s koktejlem syrovátkového proteinu po tréninku.

Glutamin se obecně považuje za bezpečnou látku. V případě, že máte na glutamin alergii nebo to přeženete s jeho dávkováním, mohou se objevit příznaky, jako je bolest hlavy, nadýmání, nevolnost a jiné zažívací potíže. Trávicím problémům se můžete vyhnout tak, že nebudete glutamin užívat na prázdný žaludek. Neochucený prášek zamíchejte třeba do kaše, jogurtu nebo smoothie. 

Naopak není vhodný v případě, že máte onemocnění ledvin nebo jater. Nedoporučuje se užívat jedincům se zvýšenou citlivostí na glutamát sodný (MSG). 

ZÁVĚREM – HLAVNÍ BENEFITY SUPLEMENTACE GLUTAMINU


– udržuje dusíkovou rovnováhu v těle
– zvyšuje koncentraci aminokyselin ve svalových a kosterních tkáních
– snižuje chuť na sladké a na alkohol
– zlepšuje kvalitu spánku
– zajišťuje biosyntézu glukózy i bílkovin
– prokazatelně zlepšuje imunitní systém organismu
– stabilizuje činnost prostaty
– tvorbou glutaminu se odstraňuje amoniak z tkáně mozku
– výrazně zlepšuje vstřebatelnost kreatinu v těle
– předchází hypoglykémii, neboť zvyšuje hladinu krevní glukózy.