Obrňte své tělo před zimou

Léto a teplé dny se překlenuly rychlostí blesku, a my už pomalu pociťujeme první chladné dny, letní oblečení ve skříni opět měníme za huňaté kabáty a teplé svetry a ty nejvíc chladivé a mrazivé dny jsou ještě před. námi.

My vám dnešním článkem chceme přinést ucelený přehled, co by bylo skvělé zařadit teď na podzim, abyste podpořili obraný štít vaší imunity efektivně a dlouhodobě.

1. Budujte silnou imunitu za pomoci ledové sprchy

Nachlazení je velmi častým důsledkem prochlazení těla. Díky pravidelnému otužování dochází ke zlepšení odolnosti těla jak proti účinkům tepla a teplotních rozdílů, tak proti účinkům větru, vlhkosti nebo smogu. Zvyšujete tak přizpůsobivost organismu jako celku. 
Během otužování se v těle děje hned několik dějů – sníží se tep, vzrůstá spotřeba kyslíku, tím se zvětšuje kapacita plic, cévy v kůži se smršťují a vnitřní orgány získávají více krve, zvyšuje se produkce tepla.

Po ledové koupeli zažíváme lehký pocit euforie a získáváme duševní sílu, kterou způsobuje uvolňování endorfinů do krve. Pravidelné intenzivní otužování zajišťuje správné fungování kardiovaskulárního a imunitního systému i endokrinní soustavy. 

2. Radit eliminovat stres, jako házet hráškem o zeď, ale něco na tom skutečně je

Dlouhodobé pociťování stresu značně zvyšuje riziko onemocnění a činí náš imunitní systém méně „pozorným“ vůči vnějším hrozbám. Snažte se omezit příjem kofeinu a energetických nápojů či jiných stimulantů, které zvyšují vyplavování stresového hormonu kortizolu.

VÍTE, JAK PŘEDCHÁZET SYNDROMU VYHOŘENÍ?

3. Stravou proti nachlazení

T

Naše imunita je z velké části odrazem osídlení našeho trávícího traktu. Ten je velkou měrou diktován kvalitou naší stravy. Snažte se zvýšit ve stravě množství probiotik (kefír, jogurty, kvašené potraviny) a prebiotik (cibule, česnek, pórek, chřest.) Kvašené potraviny byly odedávna zdrojem vitaminu C pro námořníky stejně jako pro lidi žijící před příchodem vyspělé společnosti. Mimo jiné kvašené potraviny obsahují zdraví prospěšné bakterie a vitamin K2.

Na další úrovni je nutné zajistit, abychom nepřijímali nedostatek zásadních živin pro funkci imunitního systému, kdy obzvláště po fyzické zátěži je vhodné zajistit dostatek sacharidů, bílkovin, ale i tuků nejen za účelem opravy poškozeného svalstva, ale také s cílem vybudování silné zdi proti možným patogenům.

Vyzkoušejte poctivé vývary. Poctivá polévka se používá pro léčbu bolení v krku (infekce horních cest dýchacích) již po staletí. Působí totiž protizánětlivě (snižuje aktivitu neutrofilů – specifických buněk imunitního systému) a díky tomu zmírňuje bolest v krku a ucpaný nos, takže se konečně můžeme vysmrkat. Díky elektrolytům v polévce dokážeme organismus dobře hydratovat hlavně během horečky, kdy je potřeba tekutin zvýšená.

Oslaďte si životem medem. Funguje antibakteriálně a antiviroticky. Navíc dokáže pomoci třeba i při kašli.

Dochucujte jídla česnekem. Nejvíce z česneku dostaneme, pokud ho prolisujeme, rozdrtíme nebo kvůli dechu jako po žvýkačkách rozžvýkáme, a naplno tak využijeme léčivou sílu alicinu, který je z největší části zodpovědný za léčivé vlastnosti česneku. Česnek má tak antivirotické, antibakteriální a antifungální (protiplísňové) účinky.

Chilli papričky. Pálivé jídlo dokáže uvolnit ucpaný nos a pomoci s kašlem. V Asii najdeme velmi pikantní kuchyni, tam se využívá kapsaicin pro svoje antimikrobiální a antibiotický efekt.

Síla zázvoru. Zázvor dokáže ulevit od nevolnosti, což mohou ocenit třeba těhotné ženy, a světe div se, zázvor se chová v organismu podobně jako nesteroidní protizánětlivé léky.  Má také antioxidační a antibakteriální vlastnosti.

Tento med pochází z nektaru květů stromu balmínu metlatého. Maorové, původní obyvatelé Nového Zélandu, jej nazývali Manuka a tato teplomilná dřevina roste právě v hornatých oblastech Nového Zélandu. Jeho chuť je silně kořeněná a lehce mátová.

4. Zařaďte vhodné suplementy

Doporučujeme Vitamín D. Lidské tělo vitamín D přirozeně získává ze stravy a pokožky, kde je produkován, pokud je vystavena ultrafialovému slunečnímu záření. Standardní jídelníček však většinou dostatečný příjem vitamínu D nezajišťuje, a v zimních měsících kdy není tolik slunce může tělo pociťovat jeho nedostatek.

Veganský doplněk stravy ve formě spreje, který vám umožní rychle a jednoduše dodat tělu potřebnou denní dávku vitaminu D. Výrobek byl obohacen o vitamin E, který vykazuje antioxidační účinky a MCT olej z olejnatých semen, který podporuje vstřebávání vitamínů.

Vitamín D je zodpovědný za normální vstřebávání fosforu, udržování zdravých kostí a zubů a bezproblémovou činnost svalů. V kombinaci s vitamínem K2 podporuje posílení kosterního systému, stimuluje vstřebávání vápníku a fosforu ve střevech, což dále ovlivňuje správnou mineralizaci kostí a zubům má také za následek zvýšení svalové síly a zabraňuje ztrátě svalové tkáně, urychluje spalování tuků a podporuje proces hubnutí. Kromě toho má vliv na zvýšení odolnosti těla vůči infekcím.
Dále hořčík. Nedostatek hořčíku v našem organismu může vést k vyšší míře zánětlivých procesů, které narušují mimo jiné i imunitu. To může mít negativní vliv na mentální a fyzickou výkonnost jedince.

Další minerál, který se podílí na udržení naší imunity a u mužů také nabízí vítaný benefit v ochraně hladiny testosteronu, je právě zinek. Doporučená denní dávka je 10 mg. Při výběru zinku. Možnost koupit je třeba dávat si pozor na jeho konkrétní formu. Obecně jsou lépe vstřebatelné formy organické (citrát, glukonát, bisglycinát) než formy anorganické (oxid, uhličitan).

Omega 3. Prakticky každou infekci či poškození tkání provází obranná reakce našeho imunitního systému – zánětu, který vede k poražení infekce nebo uzdravení postižené tkáně. Signální látky, které se podílí na správném průběhu tohoto procesu, si naše tělo tvoří mimo jiné i z esenciálních mastných kyselin EPA a DHA. Ty se přirozeně vyskytují v tučných mořských rybách, ve velmi omezené míře si je můžeme vyrobit z rostlinné omega 3.

Pokud však nemáte na talíři 1–2x do týdne mořskou rybu, nemusíte jich mít dostatek. Proto se vyplatí je dodávat prostřednictvím kvalitního doplňku stravy.

ČTĚTĚ TAKÉ: NEPODCEŇUJTE SUPLEMENTACI VITAMÍNU C: ZDE

5. Lze čerpat i z přírodních zdrojů

Užívání se doporučuje zejména v rizikových obdobích podzimu či zimy.

Nejznámější bylinkou, jejichž terapeutické účinky na běžné nachlazení a chřipku byly potvrzeny, je echinacea. Tato bylinka s krásným českým názvem – třapatka, zvyšuje imunitu při opakovaných problémech dýchacích cest. Bylo prokázáno, že její extrakty působí antibakteriálně. Její užívání je doporučeno zahájit již při prvních příznacích. Třapatka se používá se formě tinktury nebo lisované šťávy.

Další rostlinkou, která nám může pomoci se dostat zpět do formy, je rakytník. Tento keř, který dosahuje výšky až 10 m, se vyznačuje především vysokým obsahem vitaminu C a flavonoidů. Flavonoidy mají vysokou antioxidační a imunomodulační aktivitu. Podpora imunitního systému je zapříčiněná vlivem flavonoidů na hypotalamus – jeho podrážděním se zvýší tělesná teplota, a to vede k snižování bakteriální a virové replikace a mobilizaci energetických zásob ve svalových a tukových buňkách.