Trávicí enzymy v organismu sportovce

Enzymy jsou nedílnou součástí pro naše lidské zdraví. V těle jich najdeme velké množství – až 3000. Jsou jen dalším kouskem skládanky do našeho zdravého životního stylu.
Problémy s trávením jsou každodenní záležitostí snad každého z nás, ať už na častější bázi, či nás postihnou jen zřídka, díky bohu. Zažívací potíže zahrnují nadýmání, průjmy, bolesti v oblasti žaludku nebo pálení žáhy. Všechno to jsou stavy nám nepříjemné a signalizující zdravotní obtíže, které bychom měli řešit. Na vině může být právě nedostatek enzymů v naší stravě. 

velké foto
Unikátní doplněk stravy PLEUROENZYM + vitamin E je určený zejména pro seniory na zpomalení stárnutí a pro všechny při poúrazových či pooperačních stavech. Propojuje účinek enzymů, hub hlívy ústřičné, čagy, vitaminů E a D3. 

Co to enzymy vlastně jsou? 

Slovo enzym pochází z řeckého enzymos znamenající způsobit změnu nebo kvasit. Jsou to biokatalyzátory, podílející se na funkci našeho těla. Enzymy jsou látky bílkovinnové povahy, které v těle rozkládají veškeré živiny jako jsou sacharidy, bílkoviny, tuky a štěpí je na látky jednodušší, které se využívají jako stavební materiál pro buňky.
V těle se vyskytují ve třech formách. První jsou trávicí enzymy, které se nacházejí v trávicím traktu a slouží ke štěpení potravy na jednodušší částic, které slouží ke stavbě a obnově tkání. Druhou formou jsou metabolické enzymy prospívající našemu myšlení a vývinu. A posledním druhem jsou exogenní enzymy, které čerpáme primárně ze stravy. Jedná se o potraviny, které nejsou tepelně upravovány. 

Většina trávicích enzymů je produkována slinivkou břišní, i když některé se tvoří již v ústech, žaludku a tenkém střevu. V okamžiku, kdy je funkce slinivky narušena, naruší to také tvorbu jednotlivých enzymů. V tu chvíli tělo nedokáže strávit jednotlivé živiny a nastupují nepříjemné příznaky jako jsou bolesti břicha, nadýmání nebo průjem.

K čemu enzymy využíváme? 

velké foto

Enzymy jsou nezbytné pro správné zažívání a podporu našeho trávení. Slouží k řádné činnosti žaludku a střev, a tím podporují vstřebávání veškerých živin a vitamínů. Mimo to pomáhají k hojení ran a rozpouštění krevních sraženin.
Enzymy mimo to přispívají ke zrání masa, sýrů nebo u ovoce jsou zodpovědné za jejich sladkost.

Naopak u některých potravin enzymy dokáží potlačovat aktivity jednotlivých surovin, aby nedocházelo ke kažení potravin. 

Co způsobuje jejich nedostatek 

Bez pravidelné konzumace dochází k narušování životních funkcí.
Během nedostatku můžeme pociťovat letargii, bolesti v oblasti břicha nebo větší náchylnost k nemocem. Mimo to u dlouhodobého nedostatku je zvýšené riziko poruchy tvorby hormonů v žlázách, náchylnost k civilizačních chorobám, poruše odstraňování odpadních látek z jater a ledvin nebo ateroskleróze.

Další příznaky mohou být:

  • bolesti břicha
  • nadýmání 
  • reflux
  • pálení žáhy
  • vypadávání vlasů
  • potíže se spánkem
  • průjem nebo naopak zácpa
  • nedostatečné vstřebávání živin
  • nárůst hmotnosti a obezita
  • slabý imunitní systém
  • únava
  • úzkosti
  • kožní problémy
  • syndrom dráždivého tračníku (IBS)
  • Crohnova choroba
  • celiakie
  • ulcerózní kolitida
  • ztráta chuti k jídlu
velké foto



Pro enzymy je důležitá i tepelná úprava pokrmů. Enzymy jsou zničeny ze surovin, pokud teplota vaření přesáhne 42°C nebo při předčasné sklizně a dlouhodobém skladování. Mezi žrouty enzymů je i nadváha, nedostatečná pohybová aktivita a stres. Předpokladem pro lidské zdraví je plná aktivita enzymů tělu vlastních. Ty napomáhají odvádění jedů z těla, odbourávání cholesterolu, zabraňování trombóz nebo regulaci imunitního systému. 

Co vede k nedostatečné produkci enzymů? Zejména stres, který aktivuje naši reakci sympatického nervového systému „fight or flight“, doslova „boj nebo útěk“. Když je organismus v tomto režimu, nevěnuje náš trávicí systém pozornost procesu trávení, protože spouští nouzová opatření. V důsledku toho je produkce trávicích enzymů potlačena. To samé platí u rychle snědeného jídla. Pokud jíme ve spěchu, trávicí enzymy v ústech nemají dostatek času na rozložení živin. To umožňuje, aby se do tenkého střeva dostaly velké molekuly nestráveného jídla, což způsobuje zažívací potíže a nadýmání.

Dále stárnutí, alkohol, nedostatečný spánek nebo strava plná zpracovaných potravin a jednoduchých cukrů.

Jak si zajistit správný příjem enzymů 

Čím jsme starší, o to méně naše tělo produkuje enzymy, jenže jejich potřeba a důležitost pro správnou funkčnost našeho těla stále zůstává. Nejlepšími zdroji pro jejich adekvátní příjem je konzumace z potravin v té nejpřirozenější formě a vyhnout se tak zpracovaným druhům.
Vybírejte kvalitní potraviny, nezpracované. Nejlepšími zdroji jsou ořechy, semena, čerstvé ovoce, zelenina a klíčky. V potravinách se enzymy vyskytují přirozeně nebo jsou tam dodávány uměle. Pokud konzumujeme potraviny, kde se enzymy vyskytují v přirozené formě, náš organismus snižuje činnost trávicích enzymů, které nejvíce pracují během vstřebávání zpracovaných potravin, a díky tomu přispíváme k prodlužování našeho života.

Jejich užívání můžeme navýšit i pomocí enzymových doplňků. Doplňkové přípravky mohou pomoci s obnovou zažívání, redukcí nadýmáním a s problémy s pálením žáhy. Z lékařského hlediska vysoké dávky enzymů podporují léčbu rakoviny slinivky, tlustého střeva nebo zmírňují proces chemoterapií. Jsou k dostání v lékárnách nebo zdravých výživách. Naleznout je můžete jako součást superpotravin jako je chlorella, mladý ječmen nebo v prášku z baobabu. 

velké foto
Lepicol je doplněk stravy, obsahující vlákninu psyllium, která přispívá k udržování normálního střevního tranzitu, napomáhá tedy správnému a snadnému vyprazdňování, dále pak obsahuje specifické živé kultury, inulín a na rozdíl od Lepicolu Basic navíc TRÁVICÍ ENZYMY.

Nejlepším časem, kdy enzymy dodávat pomocí doplňků, je před jídlem či nalačno pro jejich lepší vstřebatelnost a využití. Doporučuje se je kombinovat spolu s probiotickými potravinami pro podporu vstřebávání a zažívání. Stejně jako s ničím, ani s enzymy bychom to neměli přehánět. Jejich nadměrná konzumace vede k přetěžování organismu, jako je vyčerpanost, zvýšená únava, obezita nebo náchylnost k infekcím. 

CHCETE SI VYBRAT SVÉ ENZYMY? MRKNĚTE NA NAŠI NABÍDKU

Ve kterých potravinách enzymy nejvíce hledat 

velké foto

Nyní přejdeme od teorie do praxe a představíme vám několik čerstvých kousků na enzymy bohaté. Například papája obsahuje enzym papain sloužící ke správnému trávení masa a bílkovin obecně. Ananas obsahuje bromelain podporující trávení a je navíc protizánětlivý. Včelí pyl je nejvíce přírodní potravinou vůbec. Obsahuje téměř všechny živiny, které jsou pro náš organismus důležité. Navíc obsahuje enzym amylázu štěpící škrob, tedy sacharidové potraviny. Obecně fermentovaná zelenina je zdrojem živin a živých enzymů, která je navíc bohatá na probiotika. Strava bohatá na živé enzymy vede k přetížení zažívacího ústrojí, což může vyústit k nadměrné plynatosti, zácpě, průjmu nebo nadýmání. Banány obsahují enzymy amylázu a maltózu, které se podílejí na rozkladu složitých sacharidů a vstřebaných cukrů. Kefír je kvasný mléčný nápoj z kravského mléka a kravských zrn. Tato zrna jsou kombinací bakterií, kvasinek, bílkovin a tuků. Společně vytvoří příznivé společenství mikroorganismů podporující náš trávicí systém. V kefíru nalezneme enzymy jako je lipáza nebo laktóza, která se podílí na štěpení mléčného cukru. A zakončíme to, poslední dobou populárním, avokádem obsahující lipázu pro správné trávení tuků. Avokádo mimo to podporuje snižovat záněty.

S enzymy v kuchyni 

Dbát na zdravý životní styl je prvním krokem ke správnému zažívání. U enzymů je ale podstatné dbát i na samotnou přípravu jídla. Ono se to nezdá, ale při různých druzích přípravy se enzymy vytrácejí v jiném množství. Ztrácejí se již při teplotě 42°C.
Každá přírodní potravina v syrovém stavu obsahuje kompletní výbavu enzymů, kdežto v tepelně připravených pokrmech se ztrácí a tělo je tak nuceno si potřebné enzymy tvořit samo. To znamená, že tělo začne spotřebovávat větší množství energie než je třeba, začne využívat vitamíny, aminokyseliny a minerály. Tím se tělo zbytečně ochuzuje o potřebné živiny. Přirozené množství enzymů získáme zejména ze syrové stravy, enzymových doplňků a čerstvých šťáv zkonzumované nalačno.

Enzymy v životě sportovce

Trávicí enzymy jsou vhodné pro všechny sportovce, kteří chtějí ze svého jídla (ať už standardního, nebo doplňků stravy) vytěžit skutečné maximum. Siloví sportovci (např. kulturisté či trojbojaři) přijímají denně velmi vysoké dávky potravy pro zajištění svých potřeb (dostatečné množství bílkovin a sacharidů), proto je nutné zažívacímu traktu pomoci se vstřebáváním potravy.

velké foto
Enhanced Super Digestive Enzymes může poskytnout silnou dávku amylázy, proteázy a lipázy – to jsou pankreatické trávicí enzymy, které fungují v různých podmínkách pH a podporují trávení sacharidů, bílkovin a tuků.

Receptura je navržena tak, aby pomohla zlepšit trávení bílkovin, tuků, sacharidů, laktózy z mléčných výrobků a těžko stravitelné celulózy ze zeleniny.
A co víc, má větší účinnost než mnoho komerčních enzymových doplňků, a proto vám nabízí větší aktivitu trávicích enzymů za mnohem nižší cenu než jiné podobné produkty.