Stravou proti alergiím

S příchodem jara rozkvétají nejen louky, nejen tráva se zelená a příroda získává svěží a pestré barvy, ale nastupují i nám velice nepříjemné – alergie. Pro mnoho alergiků to není zrovna nejšťastnější období v roce. Je to boj s větrnými mlýny.
Proto bychom vám v dnešním článku rádi ukázali, jak bojovat s alergickými reakcemi nebo alespoň zmírňovat jejich obvyklý nepříjemný průběh.

Co je alergie? 

Na začátek je dobré si objasnit, co alergie vlastně je. Alergie je nepřiměřená reakce našeho imunitního systému na určité látky. A tyto látky se nazývají alergeny.
Alergeny aktivují protilátky ze skupiny imunoglobuliny IgG a dochází k jejich zvýšené tvorbě. Jejich základem k tvorbě jsou počáteční problémy zejména v játrech a střevech. Střeva jsou totiž domovem milionů bakterií, které mají hlavní roli ve štěpení živin a efektivnosti imunitního systému. Jemná výstelka střev se dá velice snadno poškodit – ať už alkoholem, některými léky, rafinovaným cukrem, mlékem či lepkem. Všechny tyto suroviny mají alergenní potenciál.
Některé bílkoviny přecházejí poškozenou střevní stěnou do krevního řečiště. Imunitní systém je zde identifikuje jako cizorodou látku a tak ji napadne jako neznámého hostitele. Právě z toho následně vznikají známé alergie, jako jsou potravinové, alergie na pyly, roztoče, srst, trávu či bodnutí hmyzem. 

Projevy

Alergie se projevuje zejména kýcháním, svěděním, otoky, vyrážkou, slzením, zarudnutím, rýmou nebo dušností.  

Potravinová alergie nebo intolerance? 

Alergie a intolerance není totéž a je dobré proto rozdělit, co je co.
Alergie je, jak jsme již říkali, nepřiměřená reakce imunitního systému na potravinu, zato intolerance je metabolická porucha, kde je absence enzymů, které se podílejí na zpracování potravin.

Jestli máte pocit, že trpíte intolerancí na určitou potravinu, je dobré navštívit gastroenterologii, například jestli vám není dobře po požití potraviny s obsahem laktózy. Je totiž možné, že máte nedostatek enzymu laktázy, který dokáže štěpit laktózu obsaženou v mléčných výrobcích, jako je mléko či jogurty.
Jistě jste již slyšeli o celiakii. Jedná se o autoimunní chorobu, protože během ní imunitní systém po požití potraviny s obsahem lepku útočí proti svému tenkému střevu. Je dobré toto onemocnění podchytit zavčasu, protože jeho neléčení může gradovat ve zvýšenou kazivost zubů nebo cukrovku. Lepek nalezneme v potravinách jako je ječmen, žito, oves, pšenice.

Alergie na potraviny 

Alergií existuje celá řada. Častokrát se setkáváme s alergiemi na potraviny, které jsou způsobeny přecitlivělostí imunitního systému na určitou potravinu.
Taková alergie se může projevit krátce po jejím požití či s odstupem pár hodin. V dnešní době jsou alergie zejména na korýše, lepek, arašídy, vejce a ryby.
Kromě alergií na potravinu se také ale setkáváme s pylovými alergiemi, které jsou doprovázené nepříjemnou rýmou, slzením či otoky. Jejím spouštěčem mohou být byliny, tráva či dřeviny, kdy jejich pyl se nám dostane na kůži, do nosu, očí či průdušek. 

Alergie se může projevit kdykoli. Dispozice jsou dědičné | Vím, co jím

Potraviny zmírňující alergii 

Jablka Jablka obsahují tzv. quercetin. Jedná se o flavonoid chránící před alergickými reakcemi. Stabilizuje buněčné membrány živých buněk, které následně uvolňují přebytečný histamin. 

Kurkuma. Látka obsažená v kurkumě – kurkumin je silným antioxidantem, je protizánětlivý a dokáže zmírňovat příznaky alergie. 

Česnek. Náš nepřirozenější antioxidant, česnek, je antialergenní, má schopnost zabraňovat aktivitě některých enzymů, které vytvářejí zánětlivé sloučeniny v našem těle a díky tomu zabraňuje alergické reakci. 
Mimo to je česnek antibiotický a protizánětlivý. 

Citrony. Ty posilují naši imunitu zejména díky obsaženému vitamínu C. Jsou skvělým antioxidantem a bojují s toxiny. Citrónová voda detoxikuje tělo, proto se doporučuje její konzumace hned po ránu, nalačno. 

Losos. Všichni víme, že losos a tučné ryby jsou skvělým zdrojem omega – 3 mastných kyselin. Díky tomu je i protizánětlivým pomocníkem v našem jídelníčku. Mimo to napomáhá zlepšovat funkci našich plic, podílí se na snížení intenzity a příznaků astma nebo dušnosti, kterou alergická reakce vyvolává. 

Zelený čaj napomáhá zlepšovat náš imunitní systém. Obsahuje sloučeninu tzv. EGCG, která blokuje buněčný receptor, který se podílí na vzniku alergické reakce u jedince. Zelený čaj je také dobrým antioxidantem a antihistamikem. Antihistamikum jsou chemické látky, které napomáhají bránit organismus před účinky alergenů. 

Batáty. Batáty,neboli sladké brambory, obsahují betakaroteny, vitamín B6 a draslík. Tyto látky napomáhají v léčbě proti zánětům a obsahují vitamín C potřebný pro posílení našeho imunitního systému. 

Zázvor je protizánětlivý, podílí se na zástavě zánětu, stimuluje sekreci hlenu a slouží jako silný antioxidant. 

Bylinky proti alergii

Vyzkoušet kromě tradičních medikamentů můžete i mocnou sílu přírody a to díky bylinkám. Taková kopřiva tlumí sennou rýmu. Divizna tlumí alergický kašel a rýmu, černý rybíz snižuje otoky vzniklé alergickou reakcí a působí proti nepříjemnému svědění. Připravený čaj s lékořicí tlumí dráždivý kašel, ostropestřec snižuje alergické záchvaty, květ měsíčku napomáhá léčit afty vzniklé alergií nebo známý a velice účinný žampion mandlový. Žampion mandlový je nejsilnějším protialergenem zejména na kožní a dýchací potíže. 

Prevence 

Léky, které se běžně používají proti alergiím a jsou snadno k dostání v lékárnách, ale bohužel alergii neléčí, pouze zmírňují její projevy.
Léky sloužící proti alergiím se nazývají antihistamika, která alergické reakce zmírňují a tlumí.

Jestliže trpíme těžším průběhem a opakujícími se reakcemi, každý alergik by u sebe měl mít autoinjektor s dávkou andrenalinu. Pokud vás sužují opravdu nepříjemné alergické záchvaty, je dobré navštívit alergologa, se kterým se kromě léků můžete domluvit i na použití vakcíny tzv. hyposenzibilace. která podá pacientovi určitou dávku alergenu, který se mu postupně zvyšuje. Organismus si díky tomu začne na danou látku zvykat, a tak dochází k postupnému odstranění přecitlivělosti a příznaků alergie. 

Mimo to.. 

Alfou omegou v prevenci proti snížení riziku, ať už samotné alergie nebo ke zmírnění alergických reakcí, je čistota. Snažte se odstraňovat prach pomocí kvalitních vysavačů nebo čističů vzduchu. Využít můžete i pylové filtry. Větrejte, a to zejména ráno. Bez správné životosprávy se to také neobejde. Vyhněte se potravinám, které reakci jen zhoršují, minimalizujte konzumaci rafinovaných cukrů a naopak zvyšte příjem vitamínu C ve vaší stravě, například pomocí citrusových plodů.

Alergická reakce může být smrtelná, zákon o restauracích ale nepomůže' |  Zdraví | Lidovky.cz


Využít můžete i benefity vitamínu A nebo kyseliny panthotenové, která napomáhá uvolňovat ucpaný nos.

Nezapomínejte ani dostatečně spát. Je prokázáno, že nedostatečný spánek jen zhoršuje symptomy alergií. Snažte se proto denně věnovat spánku alespoň 7-9 hodin.

Pokud plánujete výlety v tomto krásném teplém čase, nechte si je naopak až do chladnějšího dne. Pokožku vyživujte antialergenními krémy a emulzemi.
Můžete využít i nosních sprejů, Vincentky na pročištění nosu, protože zvlhčená sliznice lépe odstraňuje alergeny.

Pakliže trpíte na nějakou potravinovou alergii, jako je například tradiční mléko, zkuste ho vyměnit za alternativy, kterých je v dnešní době na trhu celá řada. Může to být například mléko rýžové, mandlové nebo ovesné.

Nešlápnete vedle ani pokud omezíte živočišnou stravu. Ta totiž více zatěžuje játra a překyseluje krev a snižuje naši výkonnost. Těžce stravitelné nasycené tuky potřebují více energie pro jejich metabolizování, čímž si zaděláváme na zvýšenou únavu nebo náchylnost právě k alergickým reakcím. 

Má potravinová alergie vliv na roztroušenou sklerózu? | proLékaře.cz