Rýžový protein: Proč byste ho měli užívat i vy?

Chcete budovat svalovou hmotu? Pak byste měli přijímat dostatečné množství bílkovin. Podívejte se na přehled nejlepších proteinů na serveru ChytrýVýběr.cz nebo u nás na e-shopu. V tomto článku si podrobněji představíme rýžový protein a jeho účinky.

Proč zvolit protein

Ptáte se, proč byste proteiny vůbec měli doplňovat? Proteiny neboli bílkoviny patří mezi základní stavební kameny v lidském těle. To znamená, že se bez nich neobejde žádný člověk. Když jich nebudete mít dostatek, budete unavení, začnou vám řídnout kosti a zvýší se vaše náchylnost k nemocem.

Naopak pokud bílkovin budete mít dostatek, budou vám růst svaly a dojde ke zkrácení regenerace po cvičení. Svaly budou při výkonu více chráněny, budete lépe spalovat tuky a rychleji hubnout.

Proteiny se nachází v živočišné i rostlinné stravě. Denně byste měli přijmout zhruba 1 g bílkovin na každý kilogram tělesné hmotnosti. Žena s hmotností 60 kg by tak měla sníst 60 g bílkovin. Ještě větší množství by měli přijmout sportovci a těhotné ženy. Pokud ve stravě nemáte dostatek bílkovin, vyřeší to právě proteiny.

Složení rýžového proteinu

Jaká je nejdůležitější obilovina světa? Rýže. Na rýži je založený i jeden z nejoblíbenějších fitness doplňků. Při jeho výrobě není nutné používat chemikálie, esenciální aminokyseliny vznikají zcela přirozenými enzymatickými procesy. Rýžový protein vyniká zejména obsahem cysteinu a methioninu. Naleznete v něm také vitamíny skupiny B, vitamín E a vlákninu.

Pro koho je rýžový protein vhodný

Rýžový protein je snadno stravitelný. Trpíte na nadýmání břicha? Tento problém by vás po užití rýžové bílkoviny trápit neměl. Vyhovovat bude i diabetikům, snižuje totiž glykemický index a pomáhá podporovat dokonale vyváženou hladinu cukru v krvi.

Rýžový protein je skvělou alternativou pro vegetariány. Je totiž 100% rostlinný. Právě vegetariáni a vegani mnohdy trpí na nedostatek bílkovin, protože se v jejich stravě nenachází živočišné proteiny. Řešením může být rýžový protein.

Živočišné zdroje bílkovin obsahují poměrně velké množství tuků. Ten přitom není to pravé ořechové, pokud se snažíte shodit nějaké to kilo. Rostlinný rýžový protein naopak oceníte i při redukční dietě. Má totiž minimální obsah sacharidů a tuků.

Trpíte alergií na mléčné či sójové bílkoviny? Pak by vám rýžový protein neměl uniknout. Rýžové bílkoviny jsou hypoalergenní. To znamená, že u nich existuje jen minimální pravděpodobnost vyvolání alergické reakce. Rýžový protein neobsahuje ani lepek či laktózu. Využívat ho proto mohou i celiaci, kteří bílkovin ve stravě nemusí mít dostatek.

Jak rýžový protein používat

Nemusíte se bát, že vám rýžový protein nebude chutnat. Jeho chuť je hodně neutrální, vaše chuťové buňky by s ní tak neměly mít žádný problém. Přeci jen na rýži jsme všichni zvyklí, chuť rýžového proteinu vám tak bude známá.

Rýžový protein je dobře rozpustný ve vodě. Přidat ho také můžete do svého oblíbeného drinku, smoothies, omáček nebo do těsta při pečení. V konečném pokrmu pak chuť rýžového proteinu ani nezaznamenáte. Jaké množství užívat? Denní doporučené dávkování je 15 až 30 g. Jednorázově byste každopádně neměli překročit již zmíněných 30 g. Hlídejte si také celkový příjem bílkovin, a to maximálně 2 g na 1 kg tělesné váhy za den. Užívání by se měly vyhnout těhotné a kojící ženy.