Inspirujte se s námi ve spolupráci s EXPRESS MENU na lehký svěží oběd či večeři.
Zajímavost o Ceasar salátu
Salát Caesar patří už delší dobu mezi stálice na jídelních lístcích v Čechách i ve světě. Vznešený název ale nezískal proto, že by byl oblíbenou pochoutkou císařů. Nicméně salát nepochází ani z Itálie, ani není pojmenován po Juliu Caesarovi. Vznikl údajně u příležitosti oslav 4. července 1924, existuje ale i celá řada verzí o vzniku receptu.
Hlavní surovinou je římský listový salát. Dále do salátu patří posekané, natvrdo uvařené vejce, strouhaný parmazán, trocha utřeného česneku, vypeckované olivy, ančovičky a citrónová šťáva. Veledůležitou součástí salátu Caesar jsou osmažené krutony z bílé veky.
Proč je kuřecí maso skvělou volbou?
Lehké, jemné, zdravé. To jsou synonyma pro kuřecí maso, které je mezi spotřebiteli stále oblíbenější. V roce 2016 byla spotřeba drůbežího masa 27 kg na osobu.
V jeho složení najdete bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty.
Dále obsahuje minerální látky a vitaminy. V porovnání s ostatními druhy masa má kuřecí maso nižší energetickou hodnotu a nepatrné množství tuku a cholesterolu. Navíc drůbeží tuk má příznivé složení nenasycených mastných kyselin a mnohem nižší podíl nasycených mastných kyselin, které podporují vznik aterosklerózy. Kuřecí maso je bohaté na minerály jako fosfor, hořčík, železo, vápník, draslík nebo selen. Z vitamínů stojí za zmínku hlavně ty ze skupiny B. Především pak vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (kyselina pantothenová) a vitamin B6.
Kuřecí maso je dietní, ale přitom nutričně hodnotné. Je lehce stravitelné, protože má jemná svalová vlákna, která nejsou prostoupena kolagenem. Mezi nejdietnější a nejstravitelnější úpravy masa patří vaření, dušení a úprava horkým vzduchem. Jediné, na co si musíte dát pozor při přípravě jídla, je, abyste maso dostatečně tepelně upravili, ale zároveň nevysušili.
Na Ceasar salát budete potřebovat:
Dresink:
- vejce
- 150ml olej
- lžička citronové šťávy
- lžička dijonské hořčice
- ančovička
- malý stroužek česneku
- 20g parmezánu
Salát:
- bílá bageta
- hlávka římského salátu
- Kuřecí maso
- 50g parmezánu
Postup:
1. Připravte si nejprve dresink, vejce vyklepněte do vyšší úzké nádoby, zalijte olejem, citronovou šťávou a přidejte hořčici. Tyčový mixér ponořte na dno nádoby, zapněte na nejvyšší výkon a pomalu táhněte nahoru, aby se vytvořila hustá majonéza.
2. Do připravené majonézy přidejte ančovičku, česnek a nastrouhaný parmezán a krátce promixujte dohladka.
3. Bagetu nakrájejte na tenké plátky a z obou stran opečte na pánvi nebo v kontaktním grilu dokřupava.