Čokoláda ve zdravém jídelníčku

Kdo by nemiloval ten okamžik, kdy se ten sladký čtvereček rozpouští na jazyku… To blažené přivírání očí je jen důkazem, že my všichni. Je dokázáno, že kousek hořké čokolády denně přispívá nejen k lidské pohodě, ale může působit preventivně proti několika nemocem, např. i proti Alzheimerově chorobě. Není ale také žádným tajemstvím, že svou oblíbenou tabulkou sladké neřesti zaháníme často chmury nebo naopak oslavujeme úspěchy. Pokud se ale věnujeme zdravému životnímu stylu, měli bychom vědět, po jaké čokoládě se v obchodech dívat, abychom vybrali tu kvalitní. Anebo třeba, abychom nenaletěli výrobcům, kteří si nejspíš občas zahrají na pejska a kočičku, a přimíchají tak toho do čokolády mnohem více, než je třeba.

I čokoláda musí splňovat určité normy, abychom ji vůbec čokoládou mohli nazývat a nejednalo se tak jen o cosi tmavého, co čokoládu pouze připomíná. Dle legislativy je taková hořká čokoláda definována jako„potravina vyrobená z kakaových součástí, přírodních sladidel, přidaných látek nebo látek určených k aromatizaci“. U mléčné je pak přidáno mléko a u bílé kakaové máslo.

Jak poznáme opravdu kvalitní čokoládu?

Nejlepším ukazatelem kvality je podíl kakaové sušiny, která musí být zastoupena minimálně ve 35 % a 18 % kakaového másla u hořkého druhu. Taková oblíbená oříšková čokoláda musí navíc obsahovat minimálně 32 % celkové kakaové sušiny  a 8 % tukuprosté kakaové sušiny. Jemně mleté oříšky by tam měly být přítomny v minimálním množství 20 gramů na 100 gramů výrobku. Mléčné druhy čokolád obsahují na rozdíl od hořké na prvním místě cukr. Podíl kakaové sušiny zde činí minimálně 25 %. Je složená z kakaových součástí, sladidel, mléka nebo mléčných výrobků. Kakaovou sušinou se rozumí směs kakaové drtě, hmoty, prášku, másla a kakaového tuku.

Čokoláda – postrach zdravé výživy, nebo perfektní potravina nejen pro  sportovce? - Kulturistika.com

U čokolády bychom měli chtít málo cukru a hodně kakaové sušiny!

Čím je podíl kakaového tuku vyšší a obsah cukru nižší, tím čokoláda nabývá na kvalitě, jako je tomu nejvíce u extra hořkého druhu nebo druhu s vyšší jakostí, kde nesmí procento kakaové sušiny klesnout pod 43 % a 26 % kakaového másla. Na 100 gramovou čokoládu s podílem kakaové sušiny 70–85 % vychází zhruba 11 g vlákniny, 67 % železa, 58 % hořčíku, 89 % mědi a 98 % manganu z denního doporučeného množství. Mimo jiné obsahuje vlákninu, antioxidanty, kofein, vitamin A, K v celých 9 % DDD nebo vitamin B2 (riboflavin) potřebný ke správné funkci orgánů a srdce. 

Čokoláda není jen sladkou neřestí!

Vlastnosti a účinky čokolády na zdraví - Milujičokoládu.cz

Co se týče makroživin, hořká čokoláda obsahuje průměrně kolem 40 gramů sacharidů, 8 gramů bílkovin a 43 gramů tuku. Pod pojmem „čokoláda“ se většině lidem vybaví něco zakázaného, co nepatří do zdravého jídelníčku, do diety, a je vhodné pouze na „cheat day“. Opak je ale pravdou. Kvalitní druh čokolády může mít pozitivní vliv na naše zdraví. Dle studií obsahují kakaové boby flavonoidy, které snižují krevní tlak nebo mají pozitivní účinky na náš kardiovaskulární systém.Kakao udržuje mimo jiné cholesterol v rovnováze a v neposlední řadě je nutno dodat, že zlepšuje naši náladu, díky fenyletylaninu, který vybízí náš mozek uvolňovat endorfiny.

Regály praskají ve švech pod návalem moderních příchutí

Výrobci předhání se s novými příchutěmi a z regálů na nás vyskakují tabulky čokolády jahodové, sušenkové, karamelové, arašídové nebo třeba s gumovými medvídky.

Jaké další přísady tradičně čokoláda obsahuje?

Benefity hořké čokolády pro zdraví - Popapat.cz - 6 vyvážených jídel

Určitě jste po přečtení všech zmíněných benefitů chtěli pro jednu do obchodu zaběhnout (a odbýt si třeba tak i plánované kardio), ale kromě lákavých obalů by nás mělo zajímat i složení výrobku. V první řadě bychom se měli vyhnout přidanému cukru, který najdeme převážně u mléčné či bílé čokolády. Cukr slouží zejména k vybalancování přirozené hořké chuti kakaa. Obsažené mléko je přidáváno pro změkčení výrobku a ke krémovější chuti. Dle zákona nesmí čokoláda obsahovat živočišné tuky, které nepochází výhradně z mléka, různé druhy mouk, granulované nebo práškové škroby. Ve složení čokolád by se neměl vyskytovat rostlinný olej. Bohužel se v dnešních čokoládách vyskytuje běžně. Jeho hranice by neměla přesáhnout 5 %, jenže to z běžných obalů zjistit nejde. Tento tuk se vyskytuje zejména v těch levnějších druzích.

Osladit si život můžeme také proteinovou čokoládou!

Jestli vás honí mlsná, ale hořká čokoláda nějak není nic moc pro vás, nezoufejte. Zvolit můžete i proteinové čokoládové tyčinky jako „PROTEIN BLOCK s množstvím kakaové sušiny nad 50 % a krásnými 27 gramy bílkovin

A co si z toho vzít závěrem?

Čokoláda není nic zakázaného ani nic, co bychom si museli odpírat ze svého jídelníčku – zejména, pokud jste zastánci IIFYM stravování. Právě naopak kvalitní hořká čokoláda má mnoho zdravotních benefitů pro náš organismus. Důležité je jen číst pečlivě etikety a složení výrobků. V první řadě si pohlídat, aby kvalitní čokoláda měla vyšší procento kakaové sušiny s co nejmenším množstvím přidaného cukru a minimum dalších přidaných aditiv. Není tedy nutné, jak už jsme mnohokrát zmiňovali v našich článcích, rozdělovat potraviny na povolené a zakázané. Ve zdravém množství si můžeme dopřát vše dle chuti. I tu čokoládu.