Gourmet premium protein – čtyřsložkový protein pro opravdové gurmány
Protein je jedním z nejužívanějších doplňků nejednoho sportovce a své místo si našlo i u nesportují populace. Nejen, že to našemu tělu dodá potřebné bílkoviny a aminokyselinové spektrum, ale dnešní doba, s tou nepřebernou nabídkou chutí, protein povýšila i do kuchařek a jídel, jakožto vhodnou volbu, jak v určitém jídle navýšit množství bílkovin.
Dnešní článek bude o něco speciální – nebudeme se bavit pouze o čistém syrovátkovém proteinu, ale rovnou jsi to zčtyřnásobíme! Představíme vám totiž unikátní 4-složkový protein prémiové německé kvality firmy BEST BODY NUTRITION.
Abychom ale začali od začátku, pojďme si v krátkosti připomenou důležitost bílkovin (proteinu) v jídelníčku každého z nás.
Krátce o proteinech
Proteiny (bílkoviny) jsou dlouhé molekuly, které se skládají z aminokyselin. Pro sportovce představují nedílnou součást pro efektivní budování svalové hmoty a její ochrany. Jejich optimální příjem by ale neměl vynechávat naprosto nikdo z nás, ať jsme sportovně aktivní či nikoliv. Nutno podotknout, že proteiny podporují také růst a údržbu šlach, kůže či kostí, i to je pro sportovce velmi důležité.
Naše tělo si bílkoviny neukládá pro pozdější využití. Bílkoviny je proto třeba dodávat tělu průběžně.
Vhodnou volbou může být proteinový nápoj. Proteinovým nápojem dodáme tělu potřebné bílkoviny pro podporu hubnutí, svalový růst nebo včasnou regeneraci po tréninku. Díky proteinu po tréninku dojde k rychlému zahájení regenerace a opravy tréninkem poškozených svalů.
Co je vícesložkový protein?
Vícesložkový protein je doplňkem výživy, který se skládá hned z několika odlišných zdrojů bílkovin v různém procentuálním zastoupení. Jeho největší výhodou je, že spojuje pozitivní účinky všech zdrojů bílkovin do jednoho produktu.
Výhody vícesložkového proteinu
Většinou obsahuje bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou a také široké spektrum aminokyselin. Pozitivně ovlivňuje kosti, podporuje růst svalové hmoty a pomáhá zachovávat svalstvo. Mezi jeho plusy patří i dobrá vstřebatelnost.
Může však být náročnější na trávení, protože všechny jeho složky mají různou dobu rozpadu a vstřebávání. Většina jeho účinků závisí na složení jednotlivých proteinových zdrojů.
Složení vícesložkového proteinu
Jedná se kombinace syrovátkových, kaseinových, vaječných, sójových či jiných proteinů. Nyní se podíváme a představíme jednotlivé proteinové zdroje 4-složkového proteinu.
Sójový proteinový izolát
Izoláty vznikají procesem mikrofiltrace. Jedná se tedy o kvalitnější a více koncentrovanější druh proteinu díky jeho rychlé absorbci. Díky procesu filtrace dojde k ještě větší redukci neproteinových částí a izoláty obsahují tedy až 90 procent bílkovin.
Protein je bohatý na rozvětvené aminokyseliny – L-Glutamin a L-Arginin, kdy jeho vyšší obsah podpoří rozšiřování cév a pomůže regeneraci unavených svalů prostřednictvím lepšího prokrvení.
Je velmi vhodný do bezlepkové diety, pro alergiky na laktózu. Má velmi nízký podíl sacharidů a tuků. Protože jde o rostlinnou bílkovinu s nízkým obsahem tuků, konzumace sójových proteinů napomáhá snižování poměru cholesterolu ve stravě, a tím omezuje riziko vzniku srdečních onemocnění. Zároveň zvyšuje produkci hormonů štítné žlázy, čímž pomáhá zrychlovat metabolismus, a to následně vede ke zvýšené redukci tuků.
Sójový protein jako takový je často vyhledáván pro svou příznivou cenu, příjemnou chuť a především pro vysokou koncentraci esenciálních aminokyselin BCAA.
Syrovátkový protein
Syrovátkový protein je biologicky hodnotný a sám o sobě relativně velice snadno dostupný. Tvoří významný aminokyselinový profil, ale i několik funkčních složek, které podporují činnost imunitního systému.
Syrovátkový protein se tráví a vstřebává rychleji než jiné proteiny, takže je ideální volbou ke konzumaci buď bezprostředně před nebo po tréninku, a díky tomu může pomoci urychlovat regeneraci a podpořit růst svalů. Obsahuje až 11% leucinu, 9% isoleucinu a valinu, takže je zachován optimální poměr 2:1:1. Leucin je velmi žádoucí aminokyselina, protože hraje velmi důležitou roli při optimalizaci tvorby svalových proteinů po namáhavém tréninku.
Pro ty, kteří chtějí zhubnout a spalovat tuk, může být syrovátkový protein velmi užitečný pomocník. Může pomoci zvýšit pocit sytosti, a navíc je syrovátkový protein pravděpodobně jeden z nejvíce termogenních proteinů, což znamená, že počet spálených kalorií vlivem trávení na počet přijatých kalorii je větší než u jiných typů proteinů.
Mezi jeho další benefity patří například:
- zvyšuje sekreci inzulínu po tréninku
- snižuje hladinu oxidačního stresu
- zlepšuje zdraví střevní mikroflóry
- posiluje imunitní systém
- zlepšuje využití železa v organismu
rychlá rozpustnost
Vaječný protein
Vaječný protein je vynikajícím zdrojem bílkovin, navíc obsahuje nízké množství tuku. Vaječný bílek patří k nejcennějším zdrojům přírodních proteinů. Velkou většinu bílku tvoří voda, pouhých 10 % sušiny ale obsahuje přes 90 % velmi dobře stravitelných bílkovin. Jejich skladba je pestřejší a cennější než např. v mléce nebo masu. Přírodní bílek obsahuje také cukry a minerální látky. Není v něm cholesterol, laktóza ani tuk.
Navíc se vaječné proteiny se vyznačují vysokou biologickou hodnotou. Mají středně dlouhou dobu trávení – jsou tedy vhodné pro použití kdykoliv během dne.
Po kaseinu je druhým nejpomaleji tráveným proteinem, a proto se hodí třeba večer před spaním nebo během dne na doplnění bílkovin.
Kasein
Kasein je bílkovina pocházející z mléka. Oproti syrovátkovému proteinu však kasein obsahuje méně BCAA a více aminokyselin, jako histidin, methionin a fenylalanin. V jeho složení najdeme i pár bioaktivních peptidů, které podporují imunitu a trávicí systém, a také pozitivně ovlivňují snižování krevního tlaku. Kasein je bohatý na minerály, jako železo a vápník, které ovlivňují růst síly a pevné a zdravé kosti.
U kaseinu se můžete setkat i s názvem ,,noční protein,“ protože je výborným doplňkem výživy před spánkem. Jelikož se pomalu vstřebává (okolo 5 až 7 hodin), zajistí tělu dostatek proteinu během celé noci, a jak dobře víte, svaly nerostou v posilovně, ale během regenerace. Dalším pozitivem kaseinu je, že obsahuje hodně glutaminu, který napomáhá s regenerací.
Pro koho je vícesložkový protein vhodný?
Je vhodný prakticky pro všechny, kteří aktivně sportují. Stejně jako jiné typy proteinů pomáhá při regeneraci unavených a namáhaných svalů, optimalizuje přísun živin do buněk, brání katabolismu, tedy úbytku a ztrátě aktivní svalové hmoty, ale podporuje také tvorbu a růst svalové hmoty. Tyto funkce vícesložkového proteinu jsou vyhledávány mezi všemi sportovci bez výjimky.
Vícesložkové proteiny lze konzumovat během celého dne. Dokonce si své využití najdou i v období redukčních diet, protože obsahují minimum sacharidů a tuků. Díky jejich různému zdroji bílkovin jsou velice všestranné – rozmíchat si jej proto můžete v kteroukoliv denní dobu. Zároveň ve složení nalezneme i širokou škálu minerálních látek, vitamínů a aminokyselin.
GOURMET PREMIUM PRO PROTEIN
Všechny výše zmíněné benefity jednotlivých složek proteinů jsou obsahem právě GOURMET PREMIUM PROTEIN. Prémiová německá kvalita pečlivě vybraných složek bílkovin k efektivní podpoře nárůstu svalové hmoty, ochrany svalů během redukční fáze, k optimální a urychlené regeneraci, navíc s vyváženým poměrem aminokyselinového spektra, včetně potřebných minerálních látek a vitamínů.
Vše, co vaše tělo potřebuje pro kvalitní trénink a následnou péči po něm nebo kdykoliv v průběhu dne.
Navíc díky neuvěřitelné možnosti minimálně 17 příchutí se nemůže stát, že byste si nevybrali jednu z příchutí, které by lahodili vašich chuťovým buňkám nebo že byste se jeho konzumací přepili. Vždy můžete vyzkoušet novou a novou chuť, na kterou se vždy budete těšit.
Jeho konzistence je perfektní pro rozmíchání s vodou či mlékem nebo jej můžete zakombinovat do vyváženého plnohodnotného smoothie (například s ořechovým máslem, ovesnými vločkami a kouskem ovoce), do dezertů či zmrzlin.
Vybrat si můžete kilové balení, půlkilové a pro opravdové GURMÁNY je vytvořený i set, kdy ochutnáte několik příchutí v menším praktickém jednorázovém balení!
Průměrné nutriční informace ve 100 g výrobku: | |
Energetická hodnota | 1588 kJ |
Sacharidy – uhlohydráty | 6.5 g |
Sůl | 0.17 g |
Tuky | 3.1 g |
Z toho cukry | 1.2 g |
Z toho nasycené mastné kyseliny | 1.2 g |
Bílkoviny – proteiny | 79 g |
Energetická hodnota | 379 kCal |
V případně dotazů se neváhejte na nás obrátit a rádi vám s výběrem proteinového prášku a další suplementace rádi pomůžeme!