Lyofilizace – zázrak, který ovoce neochudí o vitamíny

V domácnostech se běžně setkáváme s kompoty, nakládanou či sušenou zeleninou a v poslední době do popředí dostává i takzvané lyofilizované ovoce. Lyo..ly..lyfo.. které že ovoce? Nebojte se. Nemluvíme na vás hanlivě ani neznámou řečí.

V dnešním článku si rozebereme způsob sušení potravin, který se více dostává do podvědomí – nás – spotřebitelů.
Velkou známou je klasické sušení, tak jak ho známe, díky kterému uchováváme sezónní potraviny, abychom si jej během jejich nečasu mohli v klidu a s chutí dopřát. Jako všechno i klasické sušené má své plusy a mínusy. Během jeho zpracování dochází ke snížení výživové hodnoty. A my přece konzumuje ovoce právě pro jejich velké množství antioxidačních účinků, pro jejich vitamíny a minerální látky.
Jak to tedy udělat, abychom mohli jíst veškeré druhy ovoce i v době, kdy není jejich sezóna, tak, abychom spolu s jejich kouskem získaly i veškeré zdravotní benefity? Že by odpověď byla právě v tom neznámém, jazyku zamotaném slovíčku? 

velké foto

Co si pod tím vlastně představit? 

Lyofilizace – slovo, které někteří z nás těžce vyslovují, zato se dostává více do popředí. Jde o cizí název pro takzvané sušení mrazem. Jedná se o relativně novou metodu z přelomu 20.století, kde její podstatou je sušení potravin, během kterého se uchovávají veškeré živiny a tím se lyofilizované ovoce stává výživnou vitamínovou bombou pro naše zdraví. 

Jak sušení mrazem probíhá? 

velké foto

Pokud budeme mluvit o sušení ovoce, které je asi nejběžnějším spotřebním zbožím, tak jeho plody se sbírají v jeho nejlepší fázi zrání a je po sklizni ihned zpracováno. Tím pádem si zachovává veškeré živiny a minerály oproti čerstvému ovoci, které je běžně k dostání v obchodech a které tam na nás čeká již delší dobu a tak postupně ztrácí na živinách. 

Během lyofilizace dochází k tzv. trojnému bodu. Vodu budeme mít ve všech třech skupenství. Bude vřít, mrznout, ale přitom bude i kapalná. Potraviny se zmrazí až na -20°C a pod tlakem dojde k odpařování větší části vody, nebo-li sublimaci. Následně se suší ve speciální komoře, ve které teplota dosahuje k mínus 60°C, zároveň se snižuje tlak až do stavu vakua. Tímto proces končí, tlak klesne a vznikne tzv. lyofilizát, který se musí dobře uchovat, aby se potravina nedostala do kontaktu se vzduchem.
Výsledný produkt je téměř totožný s původní potravinou, tím pádem si zachovává svoji původní barvu, tvar, aroma a hlavně tolik cenné minerály a vitamíny. Procesem zmrazení se také pozastavuje enzymatická aktivita, která má právě za vinu hnilobu a plesnivění potravin a zpomaluje množení mikrobů. Mimo to nedochází k oxidačním změnám.

Výhody lyofilizace 

Velkou výhodou je, jak jsme již zmínili na začátku, že se během procesu neztrácejí žádné vitamíny a minerály. Potraviny si tak uchovávají svoji nejpřirozenější podobu, co se týká chuti, vzhledu a tvaru. 

Nachází se v něm až 98% sušiny a pouhé 2% vody. Plody si zachovávají své antioxidační účinky, vitamín C nebo podíl vlákniny. Je bez konzervantů, barviv, umělých aromat nebo rafinovaného cukru. Je přirozeně bezlepkový a vhodný jak pro vegany tak celiaky. Vyhýbat se mu nemusí ani RAW strávníci díky tomu, že jejich teplota nepřekročí 42°C, což je základem RAW stravování. 

velké foto
Kanadská brusinka lyofilizovaná AF tinktura 50ml

Kanadská brusinka neboli klikva velkoplodá je sušena mrazem. Vakuové vymrazování neboli lyofilizace je nejšetrnější způsob zpracování ovoce. Zachovává si až 90 % obsahových látek. Kanadská brusinka obsahuje tzv. proanthokyanidiny (PAC).

Čtěte také více o BYLINNÝCH TINKTURÁCH

velké foto

Lyofilizované ovoce nalezneme určitě u každého cestovatele, vzhledem k tomu, že je o mnoho lehčí než čerstvý kousek, a mimo jiné i skládnější a dlouhotrvající. Díky minimálnímu procentu vody nepodléhá plísním a zvýšené kazivosti. Odpůrci tablet výživové benefity jistě ocení, že mohou vitamínové doplňky nahradit sladkou pochoutkou v podobě sušeného ovoce. To totiž obsahuje živiny ve své nejpřirozenější přírodní formě, na rozdíl od synteticky připravovaných tablet. Musíte ale dobře volit, který druh si koupíte.
Většina z nás je zvyklá na umělé přesládlé chutě všech druhů ovoce. To ale u lyofilizovaných kousků neplatí. Druhy jako jsou třeba maliny nebo brusinky jsou přirozeně kyselé, tudíž i v této formě lyofilizace si ponechávají svoji kyselou chuť. Zato třeba u lyofilizovaných broskví, jahod nebo ananasu, si pochutnáme na jejich přirozené sladké chuti. 

Existuje nějaký rozdíl oproti tradičnímu sušení?

Napadá vás otázka, jestli je nějaký rozdíl oproti klasickému sušení? U klasického sušení dochází k nakoncentrování více cukru a ovoce je tak mnohem sladší. Ovoce už není 100% přírodní, je náchylné k tvorbě plísní kvůli přirozenému vysokému obsahu vody a proto se do něj musí přidat syřidlo pro jeho lepší uchování. Mimo to ve složení kolikrát nalezneme přidaný olej nebo cukr. A procesem se ztrácí větší část živin, vitamínů a minerálních látek. U lyofilizování necháváme na ovoce postupně působit teplo, které z něj postupně odpařuje větší část vody. Jako asi jedinou výhodou je jeho snadnější cenová dostupnost oproti lyofilizovaným potravinám. 

velké foto

Co všechno můžeme sušit? 

Prakticky cokoliv. Nejčastěji se s tím setkáme u ovoce, ale sušit mrazem lze zeleninu, maso, mléko, květiny nebo dokonce i hmyz. Letní druhy ovoce si tak během zimního času můžeme dopřát s plnou dávkou živin. 

Kde si můžeme lyofilizované ovoce koupit? 

U NÁS! 😀

K dostání jsou buď samostatně prodávané v dobře uzavřených obalech či jako součást snídaňových směsí, sypaného müsli nebo ozdobou moučníků.