Tipy na jedlé dárky pod stromeček

Nejkouzelnější čas v roce je opět tady. Po tom celém nešťastném roce, který si každý z nás představoval naprosto jinak.
Pojďme si teď ale společně užít si ten vánoční čas, vůni čerstvého cukroví, teplo domova a snad zažít alespoň ten jeden okamžik klidu a míru.

Dnes vám přinášíme jednoduché tipy na dárky (možná i na poslední chvíli), které můžete sami vyrobit! Jsou jednoduché, dobré a jistě vyrobené s láskou.

1. Chilli džem. Pro milovníky pálivého i sladkého. Pro milovníky těch, kteří hodují masům či sendvičům, a chtějí dodat svému jídlu nové grády.

Suroviny: 100g červené chilli papričky bez semínek, 100g červené sladké papriky, 1kg želírovacího cukru, 500ml jablečného octa

Postup: Nejprve si připravíme sklenice, do kterých papričky budeme vkládat. Cukr bez míchání zahříváme spolu s octem do rozpuštění. Následně přidáme chilli papričky nasekané nadrobno a červené papriky na kostky. Zprudka vaříme 10 minut a můžeme mírně dosolit. Sejmeme z ohně a dáme na necelou hodinku vychladit. Pak stačí jen už naplnit připravené sklenice a uzavřít. 

Nemáte dostatek času? Vyzkoušejte již připravený sweet chilli jam se skořicí! A pro milovníky mas a ryb máme relativně novinky od značky BIG BOY – arašídovou omáčku, jakožto perfektní dip!

2. Fermentovaná zelenina. Nakládaná zelenina je v poslední době velice zmiňována – a má to svůj důvod. Fermentované druhy zeleniny jsou pro náš organismus velice zdravé a vykazují celou řadu probiotických benefitů, vitamínů a minerálních látek. 

Suroviny: několik mrkví, červené zelí, bílé zelí, cibule, špetka soli

Postup: Zelí pokrájíme na tenké proužky a mrkev nastrouháme na hrubším struhadle. Osolíme a necháme chvíli odležet. Následně zeleninovou směs přendáme do kvasné nádoby či zavařovací sklenice. Šťávu nevylíváme, naopak ponecháváme a svršek nádoby zatížíme. Takto připravenou zeleninu necháme fermentovat, čili kvasit. Ujistíme se, že je zelenina mimo zdroj tepla a přímého slunce. Kvasíme 3-7 dní. Vykvašenou směs přendáme do uzavíratelné nádoby, a máme hotovo. 

Tak chutná živá kuchyně: čtyři skvělé recepty na fermentované pokrmy -  Deník.cz

3. Domácí paštika

Suroviny 2 lžíce másla, jablko, 2 šalotky, malá lžička muškátového oříšku, 400ml kokosového mléka, sůl, 120 ml kokosového oleje, 700g kuřecích jater, 60g brusinkového džemu 

Postup: Ve větším hrnci si necháme rozehřát 2 lžíce másla, přidáme nasekané šalotky a opečeme. Přidáme nakrájené jablíčko, špetku soli a muškátový oříšek. Celou směs podlijeme 150 ml vody a necháme vařit 5-7 minut. Následně přidáme očištěná játra a opékáme do jejich zhnědnutí. Přidáme kokosové mléko s olejem a dál necháváme vařit. Poté hrnec odstavíme, přiklopíme a dáme na 10 minut vychladit. Celou směs poté rozmixujeme do hladka a přendáme do zvolených ozdobných sklenic. 

Skvělou alternativou je i 100% sezamová pasta Tahini, která se hodí k dochucení salátů či k přípravě chutných dipů.

Domácí játrová páštika - In kitchen with Zuz

4. Karamelový likér. Co by to bylo za Vánoce bez domácího poctivého vaječňáku

Domáci karamelový likér - recept 10min. | RECEPTY.sk

Suroviny: 400g plechovka kondenzovaného karamelového salka, lžička vanilkového extraktu, 400 ml rumu, 500 ml smetany ke šlehání 

Postup: Veškeré suroviny dáme do mixéru a společně vymixujeme. Pak jen stačí přelít do krásné láhve a dárek je hotov!

Pakliže ale nestíháte, a chutě po sladkém loku vás trápí – máme jeden tip. Ano, do vaječňáku či jiného likéru to má o něco dál, ale chutí je to snad stejně nepřekonatelné a mezi našimi zákazníky velice oblíbené! O čem mluvíme? O instantním nápoji značky Oat King. Jejich Oat King drink s příchutí čokolády nebo cookies zažene chutě po sladkém, příjemně zahřeje a lze jej použít i do pečení, sladkých snídaní či jogurtových misek.

5. Zauzená chilli sůl. Od tradice trošku k exotice. Zkuste své bližní obdarovat touto fantastickou chilli solí. 

Suroviny: 3 kousky sušeného masa, 80g růžová himalájská sůl, lžička uzené papriky, lžička sušených chilli vloček, špetka růžového namletého pepře

Postup: Sušené maso nahrubo nasekáme, osolíme, přidáme papriku, chilli vločky, pepř a celé důkladně promícháme. Pak jen celou směs stačí přendat do vhodné nádoby a máme hotovo.

Vyberte si i ze široké nabídky Himálájských solí, které naleznete v našem výběru či Epsomskou sůl s plnou dávkou minerálních látek a hořčíku k přípravě relaxační koupele po všech těch pracovních a vánočních shonech!

6. Nakládaný hermelín s překvapením. Tímto jedlým dárkem neopovrhne žádný milovník dobrého jídla, zejména sýrů!

Suroviny: hermelín, slunečnicový olej, jarní cibulka, červená cibule, stroužek česneku, oregano, pepř

Postup: Hermelín si rozkrojíme napůl a opatrně vydlabeme vnitřky, které dáme zvlášť do misky, ke kterým přidáme jarní cibulku, prolisovaný česnek, bylinky a pepř. Směs promícháme a náplní plníme zpět vydlabaný hermelín. Poté si pokrájíme červenou cibuli na kolečka, kterou dáme na dno sklenice. Vrstvíme cibuli se sýrem a bylinkami, až dojdeme k vrchu sklenice. Vše nakonec zalijeme olejem a důkladně uzavřeme a necháme uležet. 

Pikantní nakládaný hermelín! Vylepšená hospodská klasika - Proženy

7. Mandlovo-kokosové máslo s bílou čokoládou. Arašídové máslo je hitem posledních let. Narazit ale na opravdu kvalitní, není tak jednoduché. Přesně takové si ale během pár minut dokážete vykouzlit i doma. Jdeme na to. 

Suroviny: hrnek loupaných mandlí, lžíce kokosového oleje, 2 lžíce roztopeného kakaového másla, několik lžic javorového sirupu nebo medu, 2 lžíce bílé čokolády, semínka pravé vanilky a špetka soli

Postup: Mandle rozmixujeme najemno a přidáme kokosový olej. Až bude hmota máslově hladká, přidáme zbytek uvedených surovin. Máslo přendáme do vzduchotěsné nádoby a uchováváme v chladu.

A kdo nemá tak výkonný mixér – zaručit se můžeme za lahodná ořechová másla všech druhů, chutí a vůní z naší široké nabídky. Už jste vyzkoušeli například novinku Perníčku, Pistáciový krém, který svou barvou připomíná pohádku Shreka nebo opojení slaného karamelu?

8. Domácí nutella. Každý z nás si rád občas zahřeší. Klasická nutella je ale opravdu něco, čeho stačí špetka, a jsme přeslazeni na další půl rok. Pojďme si spolu připravit maličko odlehčenější verzi, po které s radostí sáhnou i děti. 

Suroviny: 400g lískových oříšků, 6 lžic slunečnicového oleje, 2 lžíce kakaa, bezkalorické sladidlo, 700g vysokoprocentní čokolády

Postup: Nejprve si dáme ořechy do předehřáté trouby na zhruba 15 minut a 180°C. Následně je zbavíme slupky a za pomocí mixéru, rozmixujeme do hladka. Přidáme olej, kakao, cukr a roztopenou vysokoprocentní čokoládu. Nutellu následně rozdělíme do připravených sklenic a už bude čekat na první mlsouny. 

BIG BOY přišel s fitness náhradou nutelly v podobě Jarmilly. Kdo by si přeci jen hlídal postavu, i na to BIG BOY myslel a má pro vás light verzi!

9. Domácí granola. Ačkoliv regály v obchodech praskají ve švech nad všemi druhy granol a ochucených musli, za jejich složení, by se měli výrobci kolikrát opravdu stydět. Přitom stačí tak málo, a můžete si vyrobit vlastní – a kvalitní. 

Suroviny: hrnek ovesných vloček, mandle, vlašské ořechy, kešu ořechy, slunečnicová semínka, strouhaný kokos, třtinový cukr, kakao, kokosový olej, javorový sirup, hoblinky kvalitní čokolády

Postup: Není nic jednoduššího než vločky s oříšky a semínky přesypat na plech vyložený pečícím papírem, dosladit, dochutit o kakao a hoblinky čokolády a nakonec to celé zalít kokosovým olejem. Celé to pak společně dáme péct do předehřáté trouby na 170°C. 

RECEPT: Výborná domácí granola s oříšky - Bezhladoveni.cz

10. Bonusové recepty

Na našem instagramu se navíc můžete inspirovat několika chutnými recepty, na kterých si jistě pochutnáte vy i vaši bližní!

Přejeme vám krásný předvánoční čas!