Sladidla – trend moderní doby

Náš mozek prahne více či méně po sladké chuti, to si musíme všichni přiznat. V poslední době se rozmohl trend umělých sladidel. Jedná se o látky, které dodávají určitým potravinám sladkou chuť, aniž by to potravině přidalo více na kaloriích a energetické hodnotě. 

Proč je cukr vlastně škodlivý?

,,Cukr je zabiják.”
,,Cukr je jed.”

To, a mnohem více, se můžete dočíst na účet klasického cukru, který se v našich kuchyních objevuje x let a babičky s ním nešetří do svých buchet.
Vyhnout se cukru v dnešní době je prakticky nemožné, protože je reálně všude – a možná i tam, kde bychom ho opravdu nečekali. Mimo sladkostí, je i v pečivu, nápojích nebo potravinových doplňcích

Zdravá sladidla vhodná pro hubnutí, diabetiky a Low Carb stravu

Negativa spojená s nadmírou konzumace bílého cukru:

  • cukrovka v kombinaci s inzulínovou rezistencí
  • zvýšená hladina triglyceridů v těle 
  • zvýšený krevní tlak 
  • stárnutí buněk
  • podílí se na vzniku zubního kamene 
  • zvýšená hladina kyseliny močové
  • zvýšené riziko výskytu depresí 
  • snížená tolerance na stres 

Není protein jako protein. Víte, jak vybrat ten správný?

Cukr ale sám o sobě jako takový rozhodně není viníkem nemocni dnešní doby – obezity. V rozumném množství není třeba se ho obávat. Denně bychom měli přijmout maximálně do 10%, ideálně však do 5%. 

Úloha cukru pro náš mozek 

Mozek využívá jako zdroj energie právě glukózu, tedy jednoduchý cukr. Nesmíme si ale pod tím představit, že si můžeme koupit tabulku čokolády na každý den. Náš mozek si vystačí s cukrem, který je obsažený v přirozeně sladkých potravinách. 
Abychom se cítili dobře nejen fyzicky, ale i psychicky, potřebuje mít náš mozek stabilní hladinu glukózy v krvi, kterou zajišťují zejména komplexní sacharidy (brambory, rýže, quinoa, kuskus, …) Naopak mozku neprospívají potraviny, které mají vyšší glykemický index, který mají ony zákeřné sladkosti a zpracované pochutiny. 

Čím sladíte? Umělá sladidla nejsou určena všem! - Hubnutí - ŽenyproŽeny.cz


Nízká hladina cukru v krvi se projevuje únavou, sníženou koncentrací, nervozitou či chutěmi po sladkém. Mimo to může být cukr i jakousi berličkou v době, kdy nám není psychicky hezky, zažíváme období zvýšených nároků, stresů či nepříjemných situací. Jistě to známe všichni, když nás přepadne tíseň, máme, potřebuji ji zajídat a zabořit velkou lžíci do zmrzliny. 

Čtěte také: 5+1 tipů proti jarní únavě

Každému z nás po jídle hladina cukru v krvi vzroste, v závislosti na tom, které potraviny jsme volili. Někdo je ovšem na tuto skutečnost citlivější, a může u něho dojít k rozvoji diabetu. 

Na udržení glykémie má vliv hormon inzulín. Opakem mu je hormon glukagon, který hodnoty krevního cukru zvyšuje. 
Inzulín způsobuje, že se glukóza snadněji dostane do cílových tkání – do jater, svalů a tukových tkání. Tady se krevní cukr buď hned využije, nebo se uloží. 
Náš organismus krevní cukr pro jeho fungování potřebuje neustále. Inzulín se ihned po jídle začne zvyšovat a uvolní se, kde se postupně dostává do jater a zpracovává. V období mezi jídly brání tomu, aby se zásobní látky neuvolňovaly do krve zbytečně. 
Diabetes vzniká právě, pokud beta-buňky (kde vzniká inzulín) zaniknou a nejsou plně funkční. Nedostatek inzulínu vede k poruše tvorbě bílkovin a k metabolickému rozvratu. Glukóza se začne hromadit v krvi a hladina začne stoupat. Cukr s sebou do moči bere sodík, draslík i vodu, a tak dochází ke kolapsu. 

Zaostřeno na: Umělá sladidla

Mezi ta nejznámější umělá sladidla patří aspartam, sacharin, sukralóza a acesulfam draselný. 
Aspartam je tvořen dvěma aminokyselinami a je až 220 x sladší než tradiční cukr. Nalezneme ho například ve žvýkačkách, cereáliích a různých nápojích. S aspartanem se pojí i celá řada mýtů, která nejsou ale ještě zcela prokazatelná. Běžně se nachází až u 6000 výrobků a není vhodný k tepelné úpravě.

Sacharidy a jejich význam pro naše tělo.

Sacharin je nejstarší umělé sladidlo vůbec. Má 300 x větší sladivost než stolní cukr. Je obsažený převážně ve žvýkačkách, dietních nápojích, džemech nebo kosmetice. 
Sukralóza, která je nejvíce v jogurtech, sirupech a dietních nápojích vzniká vícekrokovým chemickým procesem z cukru. Je zhruba až 600 x sladší a přitom je bezkalorická! 

A poslední adept – Acetulfam draselný. Má 200 x větší sladivost než sacharóza. Je typický pro svojí výraznou hořkou pachuť, a tak je většinou kombinován se sacharinem či aspartamem. 

Přírodní náhražky cukru 

  1. Med. Med zastane roli sladidla perfektně. Díky látce acetylcholin se podílí na snížení krevního tlaku, dextriny ojí poraněnou sliznici, usnadňuje vykašlávání nebo napomáhá se zažívacími potíží. Med je skvělou variantou na ochucení palačinek, ovesných kaší či do sladkých dezertů.
    Nutno ale zmínit, že se nehodí na vaření, neboť dochází ke znehodnocení při vysokých teplotách, a protože se nejedná o bezkalorické sladidlo, i s jeho dávkováním bychom si měli dát pozor. 
  2. Stévie. Jedná se o světlomilnou tropickou rostlinu. Její listy neobsahují žádné kalorie a je dokonce několikanásobně sladší než klasický bílý cukr – uvádí se až 300x.
    Stévie mimo jiné je protizánětlivá rostlina, která zlepšuje trávení a snižuje únavu. Je k dostání v kapičkách nebo práškové formě.
    Stévii můžete využít úplně na stejné bázi jako med s tím, že se stévií můžete i vařit. 
  3. Kokosový cukr. Jeho výhodou je nízký glykemický index a vysoký obsah vitamínů a minerálů – jako je železo, zinek, vápník nebo fosfor. 
  4. Javorový sirup. Javorový sirup je bohatý na celou řad látek, a věříme, že celá řada z vás ho zná z typických amerických filmů, kdy je přidáván na obří nálož lívanců. 
  5. Xylitol. Přirozeně se vyskytuje například v jahodách nebo malinách. Má stejnou sladivost jako klasický kuchyňský cukr, ale narozdíl od něj obsahuje pouze ⅔ kalorií, tudíž je řazen mezi vhodnou alternativu. U jeho užití si dejte pozor na nadmíru konzumace – má totiž projímavé účinky. 
  6. Erythritol. Narozdíl od jeho předchůdce z posledního bodu, nemá erytrithol projímavé účinky. Je ale skvělou náhradou bílého cukru, navíc je bezkalorický. Navíc neovlivňuje produkci inzulínu, a tak je i skvělým favoritem pro diabetiky.

Sladidla - jsou opravdu škodlivé a mohou za naše tukové zásoby, nebo je to  další mýtus? - Kulturistika.com

Čtěte také: Víte, jak krabičkovat levně a rychle?

Sladidla zdraví škodlivá? 

Jak se to vezme. Je to vlastně jako se vším. Nadmíra všeho je škodlivá.
I přes veškeré studie, které probíhaly, na trhu jsou k dostání ta sladidla, která byla důkladně ověřena a prozkoumána. V EU se o regulaci přídatných látek stará Evropská komise, Evropský parlament a Rada EU. Pracuje se pouze s relevantními důkazy, které schválí zdravotní nezávadnost potraviny. Některé studie dochází k závěru, že jejich konzumace může být spojena se zvýšeným rozvojem diabetu, metabolického syndromu a dalších onemocnění, které mají spojitost s trávicí soustavou. 

Podobně jako u doplňků stravy, máme nějakou doporučenou denní dávku sladidel. Například sukralóza má na 1 kg hmotnosti 5 mg, sacharin 15 mg, acesulfam draselný 15 mg a aspartam dokonce 50 mg.

Zvýšené pozornosti by měli věnovat lidé s fenylketonurií a opožděnou dyskinezií, co se týče užívání aspartamu, který může vyvolat nekontrolovatelné svalové pohyby. 

Sladidla, kterým je lepší se vyhnout

Všechno má svůj rub a líc. A není tomu ani jinak, co se týče sladidel. Kromě velké hromady relativně zdravých, bezkalorických a zdraví neničících náhrad, se najdou ovšem i ty, kterým je lepší se vyhnout. A které to jsou?

1. Sirup z agáve

Sirup z agáve obsahuje 70 až 95% fruktózy, kdy její nadměrný příjem může vést k nadýmání, průjmu a nebo zapříčinit vznik cukrovky! Dlouhodobá konzumace může způsobovat inzulínovou rezistenci nebo chronické zvýšení glykémie.

2. Sukralóza

Ta vzniká syntetickým procesem chlorování sacharózy, kde na konci procesu vznikne umělé sladidlo, který naše tělo nedokáže strávit. Z těla proto odejde přibližně 85% sukralózy. Zbylých 15% ale zůstává v těle, a odborníci zatím nedokáží s jistotou říci, co to pro nás znamená. Dle studie z časopisu „Journal of toxicology and environmental health“ vznikl předpoklad, že sukralóza snižuje množství zdraví prospěšných bakterií ve střevech až na polovinu a zvyšuje pH. Nejedná se ale o zcela relevantní informace.



10 přírodních sladidel pod drobnohledem | Ženy s.r.o.

3. Čekankový sirup

Čekankový sirup může být pro vás překvapením, že jsme ho zařadili do této kategorie. Má to ale svůj důvod. Čekankový sirup se vyrábí z kořene čekanky. Je bohatý na vlákninu inulín, která má onu sladkou chuť a má pozitivní vliv na zažívání. 
V dnešní době je bohužel doslazován právě sukralózou, a tak je opravdu důležité číst složení potravin, které si přidáváme do nákupního seznamu.

Co si vzít z článku závěrem?

Určitě jestli přecházíte na zdravý životní styl, zdraví vás nutí omezit klasický bílý cukr, nebo se prostě jen chcete stravovat lépe – je to obrovské plus pro vás, ale hlavní pointa by měla být v tom, naučit se vnímat jednotlivé potraviny s jejich přirozenou chutí a vůní. 

Sladidla mohou vytvořit závislost naprosto stejnou, jako kdekterá jiná potravina či činnost, proto je lepší s nimi opatrně.