Grilovací sezóna zahájena! Grilujte s námi zdravěji.

Grilovací sezóna zahájena! Grilujte s námi zdravěji.

Léto bez pořádné grilovačky jakoby ani nebylo to pravé léto. 

Vůně marinovaného masapraskání dřeva v krbu, cinkání steakových nožů a lehký letní vánek v pozadí. Blaženě jste se zasnili a dostali chuť na jeden pořádně propečený steak?

Grilování k létu neodmyslitelně patří, ale je obecně známo, že není úplně nejzdravější. My se v dnešním článku podíváme, co je na grilování škodlivé, a jak udělat z grilování učebnicový příklad zdravého životního stylu.

Proč je grilování nezdravé? 

Leckde se můžete dozvědět, že grilování zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Karcinogenní jsou polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs), které vznikají všude, kde dochází ke spalování organických látek za vysokých teplot, tedy i během grilování. Se stoupající teplotou roste riziko vzniku těchto toxických a karcinogenních látek. 

10 nejčastějších chyb při grilování: Děláte je také? | iReceptář.cz

Pomůže změna grilu? 

U klasického grilu může teplota stoupnout až k 300°C, proto je dobré se v první řadě poohlédnout po kvalitním grilu, kterých je na trhu velká řada. Počínaje elektrickými, lávovými, plynovými a speciálními lávovými kameny konče.

Po kterých se tedy vyplatí dívat? Méně toxických látek produkují plynové grily, ale nejlepší variantou se ukázaly elektrické kontaktní typy, u kterých se odkapávající tuk z masa nedostává do kontaktu s elektrickou spirálou, a nedochází tak k rozšíření škodlivých látek. Nešlápnete vedle ani u speciálních grilovacích kamenů, kde nedochází k přímému styku potraviny s ohněm.

Zdravější úpravu masa může zajistit i vodní typ grilu. Mezi dřevem a masem je vodní lázeň, která ,,topí“ škodlivý tuk. Z nutričního hlediska je dobré zmínit, že grilováním se ztrácí až 40% vitamínu skupiny B

Náš tip: Vyzkoušejte BIO Kokosový olej

Čemu se vyvarovat

Čím delší dobu budete maso grilovat, bude vznikat více toxických látek, proto se snažte pokrm připravovat kratší čas, což docílíte i tím, že budete grilovat menší kusy masa.
Vyhněte se i potírání masa tukem během přípravy nebo příliš tučným druhům mas, protože riziko vzniku nebezpečných látek roste, čím je pokrm tučnější (ačkoliv je masíko chutnější.)
U samotné přípravy masa se snažte vyhnout kupovaným a zbytečně předraženým již hotovým marinádám plné dochucovadel, soli a cukru s glutamanem sodným (E621), který ačkoliv připomíná masovou chuť, a může tak vaše jídlo posunout o level výš, ve větším množství způsobuje migrény, cukrovku nebo žaludeční vředy. 

Zdravější verze kečupu? Žádný problém.

Grilování je zábava: tipy jak a na čem správně grilovat, důležité marinování

Sedmero pro zdravé grilování

  • VOLTE LIBOVÁ MASA (kuře s kůží nahraďte za drůbeží prsa a tučný hovězí steak za libový. Maso nepropékejte úplně do ztuhnutí. Přijde tak o svoji šťavnatost a navyšujete tím množství toxických látek. Před vložením masa na gril, jej nechte odkapat. Odkapávající tuk a olej z naloženého masa na rozžhavené uhlíky je přímo rájem pro vznik škodlivých a karcinogenních látek)
    SPÁLENÉ KOUSKY hoďte rovnou do koše. Rozhodně neplatí, že připálené je na krásu.
  • GRILUJTE MENŠÍ KUSY MASA (Maso tak bude mnohem rychleji hotové a opět není takový prostor pro vznik nežádoucích karcinogenních látek) Vyzkoušejte proto například špízy, kde je krátká doba přípravy, a maso si tak zachová svoji šťavnatost)
  • PŘED GRILOVÁNÍM GRIL DŮKLADNĚ OČISTĚTE (zbavíte se tak přepáleného tuku z předešlé grilovačky)
  • NEZAPOMEŇTE NA ZELENINU (nejen pro její antioxidační účinky, ale obsažená vláknina omezuje vstřebávání toxických látek
  • VOLTE SPRÁVNÝ OLEJ (ideálně rafinovaný řepkový olej, který dobře odolává vysokým teplotám díky vysokému kouřovému bodu.) 

Znáte máslo GHÍ? Máslo Ghí je vhodné i pro ty, kteří mají problémy s intolerancí mléčné bílkoviny. Přepuštěné máslo Ghí je ceněno především proto, že má vyšší kouřový bod a při smažení se tak nevytváření nestravitelné toxické látky, jako u tuků s nižším kouřovým bodem.
Ghí je tuk, který obsahují celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Právě proto je stále oblíbenější! Neobsahuje laktózu ani kasein a je přirozeně bezlepkové.

  • VSAĎTE NA VLASTNÍ MARINÁDU (nejen, že ušetříte a budete znát i všechny použité ingredience, což se leckdy u kupovaných směsí nemusí povést, ale když si sami vytvoříte kyselejší dip, vytvoří se na mase ,,štít,“ který zabrání karcinogenním látkám se dostat do masa. Klasické sladké omáčky na ohni karamelizují a rychle se připalují) 
  • VOLTE KVALITNÍ UHLÍ (podle nezávislých testů brikety obsahují více popela, proto volte nesmolnaté druhy, nějaké kvalitní dřevěné uhlí – například borovici)
  • POUŽÍVEJTE TÁCY (…misky nebo alobaly. Díky nim zabráníte odkapávajícímu tuku se dostat na maso)

    Náš tip: Kvalitní maso kamkoliv s sebou

Možná, že grilování nenajdete na seznamu TOP nejzdravějších způsobů přípravy jídel, ale jedná se o sezónní věc, kdy je stejně důležitější užít si danou chvíli se svými bližními, načerpat energii z čerstvého vzduchu a výborné jídlo by už mělo být jen takovou třešničkou toho všeho. Mrkněte také na recepty na zdravé grilování.

Vyzkoušejte jako přílohu výborně těstoviny nebo špagety. Upéct si můžete i vlastní chléb!

Dobrou chuť a krásné slunné dny s PT SERVIS.