Většina z nás velkou část dne musí strávit a prosedět u pracovního stolu. Naše tělo je pak celé ztuhlé, odnáší to záda, krční páteř, z celodenního dívání se do počítače i oči a v neposlední řadě dochází ke snížení schopnosti cirkulace lipázy, tedy enzymu, který se podílí na odbourávání tuku v těle (a tím zvyšujeme riziko ukládání tuku v našem těle.)
To vše má negativní dopad na naše tělo, jak po fyzické, tak psychické stránce. A tím se dostáváme k jádru pudla dnešního článku – tedy: ,,Jak se co nejlépe stravovat během pracovního dne“, abychom se cítili po celou dobu svěže, fit, plní energie a bez případných nočních náletů na ledničku.
JEZTE UVĚDOMĚLE. Ať už máte v práci shon či nikoliv, vždy se nezapomeňte vědomě najíst. Proč vědomě? Protože pokud tu bagetu slupnete pomalu jedním hltem, vaše tělo ani nezaznamená, že jste jedli a nebude tím zasyceni, v horším případě nesníte za celý den nic, a když večer konečně dosednete, najednou vás přepadne takový hlad a chutě, že nebudete vědět po čem v lednici sáhnout dříve (a vy se pak budete divit, kde se ten špíček kolem vaše bříška zase vzal). Udělejte si proto v práci na jídlo čas. Ten mail těch 15 minut počká.
S tím souvisí i takový menší podbod – jídlo si nachystejte dopředu. Za prvé vás to nebude nutit kupovat zbytečně drahé a nezdravé jídlo a za druhé si u jídla chvilku odpočinete a načerpáte síly do další poloviny pracovního dne. V kuchyni nemusíte ani trávit příliš mnoho času. Nikdo nechce, abyste vařili kulinářské umy Zdeňka Pohlreicha, ale stačí zcela jednoduše – kvalitní šunka, sýr, celozrnné pečivo, kus ovoce, zeleniny a můžete vesele vyrazit do práce.
Nevíte si rady s jídelníčkem? Oslovte naše kvalifikované výživové poradce, kteří vám rádi pomohou.
JÍDLO NEVYNECHÁVEJTE. Podle zákona máte nárok na obědovou pauzu, proto se neodbývejte a využijte tuto půlhodinku pro sebe a své kvalitní jídlo.
Snažte se, aby obsahovalo vše, co vaše tělo potřebuje, po čem se nebudete cítit unaveně, že byste si s chutí dali dvacet, nebo zbytečně nafoukle.
Důležitý je dostatek bílkovin (maso, ryba, tofu, šunka,..), sacharidů (celozrnné pečivo, rýže, brambory,…) a zdravých tuků (oříšky, olivy, avokádo,..) a v neposlední řadě i dostatek vlákniny v podobě zeleniny, která vás dostatečně zasytí. Jezte nejlépe bez telefonu a vyřizování pracovních záležitostí si nechte na později.
Jídlo je důležité vnímat a vychutnávat si ho, a to hlavně bez zbytečného hltání. Věřte, že jakmile začnete vnímat, že jíte, budete se subjektivně cítit více zasyceni a přestane vás prohánět mlsná.
KAFE NESTAČÍ. Kolik šálků horké kávy jste vypili během dne, byste nejspíš spočítat dokázali. Teď ale ruku na srdce, jestli si k oblíbenému šálku dáváte i sklenici čisté vody..? To už je asi horší, že?
Když si k přírodnímu nakopávači přidáte ještě sklenici vody, nejen že budete lépe dodržovat pitný režim, ale předejdete tím i odvodňování organismu a vy nebude unaveni, nebudou vás sužovat migrény a zlepší se vám koncentrace na práci.
NEZAPOMEŇTE NA POHYB. Po prosezené půlhodině za pracovním stolem už pomalu nemůžete cítit ani záda.
Zkuste proto, co půl hodinku se zvednout a protáhnout, projít a prodýchat.
Máte něco donést do druhého patra? Vsaďte na vaše nožky a odneste to tam sami, bez použití výtahu.
Po cestě domů zkuste vystoupit o pár zastávek dříve a spojte tak příjemné s užitečným.
Budete na čerstvém vzduchu, rozproudíte tělo a ještě si během toho můžete nakoupit.
SPĚTE DOSTATEČNĚ. Samozřejmě vás nenabádáme dostatečně spát během pracovní doby … to si nechte hezky až na doma. Jděte spát tak, abyste opravdu měli naspáno zhruba 6-8 hodin.
Uvidíte, že se vám pak bude pracovat mnohem lépe, budete méně unaveni, naopak více pozorní s bystřejšími reflexy.
Doufáme, že vám dnešní typy byly ku prospěchu a začnete pracovat na bodech, které vám pomohou v práci k lepším výkonům.