Tipy na jedlé dárky pod stromeček

Tipy na jedlé dárky pod stromeček

Nejkouzelnější čas v roce je opět tady. Koledy, kapr, vychlazený bramborový salát, tácy praskající pod hromadou tradičního vánočního cukroví a lákadel pro naše chuťové buňky…
Pojďme si teď ale společně užít ten vánoční čas, teplo domova a přejít do zenového stavu klidu a míru.

Dnes vám přinášíme jednoduché tipy na dárky, které můžete sami vyrobit! Jsou jednoduché, lahodné a jistě vyrobené s láskou.

velké foto

1. Chilli džem. Pro milovníky pálivého i sladkého. Pro nadšence těch, kteří rádi svým jídlům dodávají to správné grády!

Suroviny: 100g červené chilli papričky bez semínek, 100g červené sladké papriky, 1kg želírovacího cukru, 500ml jablečného octa

Postup: Nejprve si připravíme sklenice, do kterých papričky budeme vkládat. Cukr bez míchání zahříváme spolu s octem do rozpuštění. Následně přidáme chilli papričky nasekané nadrobno a červené papriky na kostky. Zprudka vaříme 10 minut a můžeme mírně dosolit. Sejmeme z ohně a dáme na necelou hodinku vychladit. Pak stačí jen už naplnit připravené sklenice a uzavřít. 

Nemáte dostatek času? Vyzkoušejte již připravený Chilly and honey! Chilli and Honey z mandlí a kešu dochucený medem a chilli. Sladká chuť se během chvilky změní v jemně pálivou, prostě dokonalost. Skvěle se hodí k masu, do těstovin, salátů nebo polévek, kterým dodá příjemný říz.

2. Fermentovaná zelenina. Nakládaná zelenina je v poslední době velice zmiňována – a má to svůj důvod. Fermentované druhy zeleniny jsou pro náš organismus velice zdravé a vykazují celou řadu probiotických benefitů, vitamínů a minerálních látek. 

Suroviny: několik mrkví, červené zelí, bílé zelí, cibule, špetka soli

Postup: Zelí pokrájíme na tenké proužky a mrkev nastrouháme na hrubším struhadle. Osolíme a necháme chvíli odležet. Následně zeleninovou směs přendáme do kvasné nádoby či zavařovací sklenice. Šťávu nevylíváme, naopak ponecháváme a svršek nádoby zatížíme. Takto připravenou zeleninu necháme fermentovat, čili kvasit. Ujistíme se, že je zelenina mimo zdroj tepla a přímého slunce. Kvasíme 3-7 dní. Vykvašenou směs přendáme do uzavíratelné nádoby, a máme hotovo. 

Tak chutná živá kuchyně: čtyři skvělé recepty na fermentované pokrmy -  Deník.cz

3. Domácí paštika

Suroviny 2 lžíce másla, jablko, 2 šalotky, malá lžička muškátového oříšku, 400ml kokosového mléka, sůl, 120 ml kokosového oleje, 700g kuřecích jater, 60g brusinkového džemu 

Postup: Ve větším hrnci si necháme rozehřát 2 lžíce másla, přidáme nasekané šalotky a opečeme. Přidáme nakrájené jablíčko, špetku soli a muškátový oříšek. Celou směs podlijeme 150 ml vody a necháme vařit 5-7 minut. Následně přidáme očištěná játra a opékáme do jejich zhnědnutí. Přidáme kokosové mléko s olejem a dál necháváme vařit. Poté hrnec odstavíme, přiklopíme a dáme na 10 minut vychladit. Celou směs poté rozmixujeme do hladka a přendáme do zvolených ozdobných sklenic. 

velké foto
velké foto


Pokud se vám nechce paštika připravovat alternativou může být i pasta Tahini nebo naše již hotové paštiky jako je husí či krůtí. jsou výborné a jsou navíc ve velice hezké a praktické kapsičce, Ideální volba jako svačinka s sebou.

Domácí játrová páštika - In kitchen with Zuz

4. Karamelový likér. Co by to bylo za Vánoce bez domácího poctivého vaječňáku

Domáci karamelový likér - recept 10min. | RECEPTY.sk

Suroviny: 400g plechovka kondenzovaného karamelového salka, lžička vanilkového extraktu, 400 ml rumu, 500 ml smetany ke šlehání 

Postup: Veškeré suroviny dáme do mixéru a společně vymixujeme. Pak jen stačí přelít do krásné láhve a dárek je hotov!

Vyzkoušejte i chuť naprosté pecky vánoc v podobě VAJEČNÁKU VE FORMĚ OŘECHOVÉHO MÁSLA!

velké foto
Jemný kešu krém s bílou čokoládou s vanilkou a vaječno – rumovou příchutí. Po otevření víčka ucítíte vůni vanilky a příjemnou nasládlou chuť rumového aroma.


Pakliže ale nestíháte, a chutě po sladkém loku vás trápí – máme jeden tip. Ano, do vaječňáku či jiného likéru to má o něco dál, ale chutí je to snad stejně nepřekonatelné a mezi našimi zákazníky velice oblíbené! O čem mluvíme? O instantním nápoji značky Oat King. Jejich Oat King drink s příchutí čokolády nebo cookies zažene chutě po sladkém, příjemně zahřeje a lze jej použít i do pečení, sladkých snídaní či jogurtových misek.

5. Zauzená chilli sůl. Od tradice trošku k exotice. Zkuste své bližní obdarovat touto fantastickou chilli solí. 

Suroviny: 3 kousky sušeného masa, 80g růžová himalájská sůl, lžička uzené papriky, lžička sušených chilli vloček, špetka růžového namletého pepře

Postup: Sušené maso nahrubo nasekáme, osolíme, přidáme papriku, chilli vločky, pepř a celé důkladně promícháme. Pak jen celou směs stačí přendat do vhodné nádoby a máme hotovo.

Vyberte si i ze široké nabídky Himálájských solí, které naleznete v našem výběru či Epsomskou sůl s plnou dávkou minerálních látek a hořčíku k přípravě relaxační koupele po všech těch pracovních a vánočních shonech!

6. Nakládaný hermelín s překvapením. Tímto jedlým dárkem neopovrhne žádný milovník dobrého jídla, zejména sýrů!

Suroviny: hermelín, slunečnicový olej, jarní cibulka, červená cibule, stroužek česneku, oregano, pepř

Postup: Hermelín si rozkrojíme napůl a opatrně vydlabeme vnitřky, které dáme zvlášť do misky, ke kterým přidáme jarní cibulku, prolisovaný česnek, bylinky a pepř. Směs promícháme a náplní plníme zpět vydlabaný hermelín. Poté si pokrájíme červenou cibuli na kolečka, kterou dáme na dno sklenice. Vrstvíme cibuli se sýrem a bylinkami, až dojdeme k vrchu sklenice. Vše nakonec zalijeme olejem a důkladně uzavřeme a necháme uležet. 


Pikantní nakládaný hermelín! Vylepšená hospodská klasika - Proženy

7. Dárková kazeta čajová kouzelné vánoce

velké foto

Adventní ovocný čaj bio – lahodný ovocný čaj, který nám připomíná radostné očekávání Vánoc a krásné vzpomínky zalité vůní svátků, se výborně hodí ke strávení příjemných podzimních a zimních večerů. Má jemně ovocnou chuť.

Skořicový zázrak bio – pro všechny milovníky skořice, kteří si v chladných podzimních dnech rádi udělají domácí pohodu a vychutnají si tento sladký zázrak.

Ježíškův nebeský čaj bio – vánoční čas je nejkrásnější dobou v roce. Nebeská směs bylin s vůní koření vám zkrátí čekání na Ježíška. Vychutnejte si toto kouzelné období s klidem a dobrou náladou.

Zimní noc bio – skořice a hřebíček v kombinaci s jablky, šípky a mandarinkovým i pomerančovým éterickým olejem z tohoto čaje dělá nepostradatelného společníka v době chladných zimních dní.

8. Domácí ferrero.

Suroviny: 1/2 hrnku lískooříškového másla (případně jiné oříškové), 1/2 hrnku kakaa, několik kapek vanilkového aroma, 1/4 hrnku kokosového oleje, 2 až 4 lžíce javorového sirupu (dle chuti), 1/4 hrnku mléka (můžete použít např. mandlové), 20 lískových ořechů (ideálně mírně opražených), 1 hrnek nasekaných opražených lískových ořechů, 1/2 hrnku rozpuštěné vysokoprocentní čokolády

Postup: Všechny ingredience na kuličky (až na lískové ořechy) rozmixujte do jedné hmoty. Těsto nechte 30 minut lehce ztuhnout v lednici. Poté tvarujte kuličky, do kterých vložte lískový oříšek. Hotové kuličky obalte v nasekaných lískových oříšcích a nechte 1 hodinu chladnout v lednici.5 Zatuhnuté kuličky vždy nabodněte na vidličku a obalte v rozpuštěné čokoládě. Nakonec dejte kuličky na dalších 15 minut do lednice.

Skvělou volbou může být dotyčného obdarovat i Zlatonkou – Chuť Zlatonky plné křupavých lískových oříšků a kakaa. Zlatonka Zero neobsahuje žádný přidaný cukr, její tajemství spočívá v přírodním březovém cukru, díky kterému je vhodná pro sportovce a milovníky štíhlé figury.

velké foto
velké foto

9. Domácí granola. Ačkoliv regály v obchodech praskají ve švech nad všemi druhy granol a ochucených musli, za jejich složení, by se měli výrobci kolikrát opravdu stydět. Přitom stačí tak málo, a můžete si vyrobit vlastní – a kvalitní. 

Suroviny: hrnek ovesných vloček, mandle, vlašské ořechy, kešu ořechy, slunečnicová semínka, strouhaný kokos, třtinový cukr, kakao, kokosový olej, javorový sirup, hoblinky kvalitní čokolády

Postup: Není nic jednoduššího než vločky s oříšky a semínky přesypat na plech vyložený pečícím papírem, dosladit, dochutit o kakao a hoblinky čokolády a nakonec to celé zalít kokosovým olejem. Celé to pak společně dáme péct do předehřáté trouby na 170°C. 


RECEPT: Výborná domácí granola s oříšky - Bezhladoveni.cz

10. Bonusové recepty

Na našem instagramu se navíc můžete inspirovat několika chutnými recepty, na kterých si jistě pochutnáte vy i vaši bližní!

Přejeme vám krásný předvánoční čas!