Kolik glutaminu skutečně potřebujeme a odkud ho čerpat?

Glutamin – aminokyselina, která dokáže efektivně pomoci v rámci vašeho trénování.

Glutamin totiž dokáže podpořit sportovní výkon, růst a regeneraci svalů, či spalování tuků. Svoji roli hraje ale i v podpoře silné imunity či správného chodu trávicího systému.

Vysoká kvalita L-Glutaminu spolu se zinkem.

Glutamin pod drobnohledem

Je jednou z dvaceti přirozeně se vyskytujících aminokyselin. Glutamin je nejhojnější aminokyselinou obsaženou v krevním řečišti, kde tvoří 30 až 35 % dusíku.
Glutamin si naše tělo dovede sice z části vytvořit samo, ale ne v takovém množství, které potřebuje pro pokrytí denních potřeb, obzvláště pokud se věnujeme sportujeme.

Glutamin nalezneme zejména v produktech jako je maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, vývary, brokolici, kukuřici, chřestu, spirulině či rýži.

Asi 90 % glutaminu je produkováno ve svalech, odkud je následně transportován krví do ledvin, jater a tenkého střeva. Glutamin se, stejně jako ostatní aminokyseliny, podílí na regulaci, syntéze a rozkladu bílkovin.

Proč bychom ho měli užívat? 

Podporuje činnost trávicího traktu

Glutamin podporuje správnou funkci střev a pomáhá optimalizovat trávicí procesy. Může být velmi prospěšný pro každého, kdo se potýká s trávicími obtížemi, syndromem dráždivého tračníku, zánětlivými onemocněními střev jako je Crohnova choroba či ulcerózní kolitida a další. Podporuje totiž produkci hlenu, díky kterému potrava snáze prochází trávicím traktem, což je prospěšné pro lidi trpící syndromem dráždivého tračníku.

Glutamin je velmi důležitý pro udržování integrity střevní výstelky a vyživování sliznice střevní výstelky. Díky tomu může pomoci obnovit propustnost střev.

Regenerační síla glutaminu

Během intenzivního tréninku se tělo dostává do stresu a svaly a šlachy vyžadují více glutaminu, než kolik tělo vyprodukuje, respektive často i více, než zvládneme přijmout pomocí stravy.
Po intenzivním tréninku mohou hladiny buněčného glutaminu klesnout až o 50% a plazmatické hladiny o 30%.

Glutamin tak slibuje rychlejší zotavení po tréninků, hydrataci svalů a zkrácení doby hojení ran.

 

Glutamin podporuje výkon i svalový růst

Glutamin může pomoci zvýšit uvolňování růstového hormonu v těle. Růstový hormon hraje velmi důležitou roli při budování svalů.


Také podporuje ukládání glykogenu a zbavuje tělo přebytečného amoniaku. Má schopnost transformovat amoniak na aminokyseliny, které jsou našemu tělu a svalům prospěšné, což má pozitivní dopad na náš sportovní výkon.

Kolik glutaminu vlastně dávat?

Doporučuje se každému, kdo uvažuje o doplnění glutaminu, aby jej užíval pravidelně nebo po tréninku. Kdekoli mezi 2-6 g glutaminu po tréninku je považováno za ideální množství, které pomáhá doplnit množství, které bylo během tréninku vynaloženo. Je také naprosto přijatelné konzumovat vyšší množství glutaminu po tréninku s ohledem na skutečnost, že pokud konzumujete vysoké množství glutaminu, což vede k jeho nadměrnému množství, tělo ho buď spotřebuje nebo jednoduše vyloučí. To znamená, že se po cvičení nemusíte bát konzumovat příliš mnoho glutaminu.

Pokud byste chtěli konzumovat glutamin před a po tréninku, bylo by to ideální doporučení pro každého, kdo chce přidat tento doplněk do své stravy. To však není nutné a pouhá konzumace glutaminu kolem 2–6 g po tréninku bude více než dost pro kohokoli, kdo hledá udržení svalové hmoty a pomáhá udržovat správnou hladinu glukózy v krvi. Po tréninku byste tedy měli konzumovat 2-6g do 20 minut. Pokud si koupíte glutamin ve formě prášku, je velmi snadné ho smíchat s koktejlem syrovátkového proteinu po tréninku.

ZÁVĚREM – HLAVNÍ BENEFITY SUPLEMENTACE GLUTAMINU


– udržuje dusíkovou rovnováhu v těle
– zvyšuje koncentraci aminokyselin ve svalových a kosterních tkáních
– snižuje chuť na sladké a na alkohol
– zlepšuje kvalitu spánku
– zajišťuje biosyntézu glukózy i bílkovin
– prokazatelně zlepšuje imunitní systém organismu
– stabilizuje činnost prostaty
– tvorbou glutaminu se odstraňuje amoniak z tkáně mozku
– výrazně zlepšuje vstřebatelnost kreatinu v těle
– předchází hypoglykémii, neboť zvyšuje hladinu krevní glukózy.