Už z pohádky známe rčení: ,,Sůl nad zlato.“ Jenže poslední dobou se můžeme setkat s tím, že je sůl a její podíl v rámci našeho stravování velice démonizovanou potravinou. Přitom má v kuchyni své opodstatnění. Dodává každému našemu jídlu specifickou chuť.
Jak to tedy a bílým zlatem na našich jídelních stolech, doopravdy je?

Základní fakta o sodíku

Sodík se nejčastěji vyskytuje ve spojení s chlórem, jakožto chlorid sodný, který se běžně vyskytuje v našich kuchyních formou kuchyňské soli. Tento minerál je esenciální. To znamená, že si ho nedokážeme vyprodukovat sami, a musíme ho přijímat formou potravy. 

Sodík je důležitý pro: …
… přenos nervových vzruchů
… regulaci tlaku krve
… lepší transport živin
… správnou činnost svalů


Korelace sodíku a draslíku je mezi sebou velice úzká a navzájem spolu úzce spolupracují. Společně s chloridy pomáhají udržovat správný tlak tekutin ve tkáním a acidobazickou rovnováhu. Acidobazická rovnováha se snaží vyrovnávat naše vnitřní prostředí tak, aby nebylo ani kyselé, ani příliš zásadité. 
Spolu s draslíkem pak regulují rovnováhu tělesných tekutin uvnitř buněk a v jejich meziprostoru.
Draslík je navíc nutný pro správnou funkci svaloviny, obzvláště té srdeční. 

Hodně nebo málo?

Nedostatek sodíku se objevuje relativně vzácně. Začne se vyskytovat zvýšená tvorba potu, dehydratace, pokles krevního tlaku, bolesti hlavy, sklony k depresím, průjmy nebo svalové křeče a slabosti

Naopak jeho nadbytek způsobuje zvýšené zadržování vody v těle a vyšší tlak. Nadbytečné množství může také zvýšit vylučování vápníku, díky čemuž může dojít až k vyššímu riziku osteoporózy

Sůl nad zlato, nebo… ? 

Pakliže si chceme hlídat příjem soli v naší stravě, hlavní pro nás bude několik faktorů.
První – poměr sodíku s draslíkem, o kterém již byla v krátkosti řeč. Pro vyváženost obou minerálů je podstatné, abychom z naší stravy eliminovali příjem zpracovaných potravin, a naopak jej nahradili těmi čerstvými, nejlépe ještě lokálními surovinami, které jsou pro náš střevní mikrobiom nejvíce přirozené.
Tímto jednoduchým krokem docílíme snížíme sodíku.
Jak ale naopak navýšit množství draslíku? Ještě jednodušeji. Dostatečnými porcemi ovoce a zeleniny.

Skvělým zdrojem draslíku jsou:
luštěniny
rajčata
brambory
fíky
meruňky
vlašské oříšky

Druhým, důležitým, faktorem je fluktuace příjmu. Citlivost na sůl nemusí hned znamenat celkovou citlivost. Je to citlivost na velkou změnu v příjmu soli jako celku. Když je člověk dlouhou dobu konzumovat až nadměrné množství soli, a najednou se rozhodne pro její rapidní snížení, je jasné, že to musí zanechat nějaký dopad – zejména výrazný pokles krevního tlaku. 
Jistě se vám již stalo, že když jste jeden den ujeli s nějakým jídlem, které mělo více soli, než jste běžně zvyklí, nebylo vám úplně nejlépe. Nevolnost, změna tlaku, zvýšená srdeční frekvence – to všechno má za následkem náhlá vzrůstající hladina sodíku v našem těle. 

Pozitivní účinky mořské soli na pokožku

Další faktor je rovnováha tělesných tekutin. Oba minerály se primárně filtrují v ledvinách, a tělo si neukládá ani sodík, ani draslík. Pakliže jich budeme mít v našem organismu snížené množství, než by bylo žádoucí, tělo vylučuje hormony, které drasticky snižují vylučování elektrolytů a tekutin. Začneme pociťovat první zdravotní problémy jako bolesti hlavy, svalové křeče, průjmy, zvyšování LDL cholesterolu nebo zvýšené hladiny triglyceridů.

Věděli jste, že nedostatek soli zpomaluje metabolismus a během tréninku způsobuje rychlejší nástup únavy? 

Kolik soli je vlastně moc soli?

Její denní příjem dle Světové zdravotnické organizace představuje 5 g. Realita je ale o několik gramů jinde. V důsledku zpracovaných potravin, které jsou na každém rohu a jsou velice snadno k dostání, se průměrný denní příjem soli u běžné populace pohybuje kolem 12-15 g!
Potraviny nejvíce bohaté na sůl jsou zejména uzeniny, sýry, instantní polévky a omáčky, dressingy, slané snacky, kořenící směsi, paštiky, pečivo, konzervované potraviny, sterilizovaná zelenina a tak dále a tak dále.. Vidíte sami, že to jsou snadno dostupné potraviny, které se nemálo objevují v našich nákupních košících.

Vyzkoušejte AC Salts

Jak se nadbytku soli elegantně vyhnout?

Vyhněte se těmto konzervovaným a ultra zpracovaným potravinám. Naopak přednost dejte lokálním, čerstvým potravinám. Volte jednodruhové koření, dressingy a dipy k jídlu si připravujte sami, dochucujte cibulí, česnekem, lahůdkovým droždím či čerstvými a sušenými bylinkami. 

Nedostatek sodíku způsobuje větší produkci stresových hormonů .

Zdravá sůl neexistuje. Ukrývá se i tam, kde ji lidé nečekají - Olomoucký  deník

Sůl a sportovní výkon 

Zejména sportovci by příjem soli ve svém jídelníčku neměli opomíjet. Příjem se pro ně doporučuje o něco navýšit. Podle studií, při nadměrném pocení může docházet právě až k 5-ti gramovým ztrátám soli v jednom litru potu. Dochází tak ke zvýšené dehydrataci a zhoršení výkonu během tréninku. 

Která sůl je nejlepší? 

Za zmínění určitě stojí Himalájská sůl, která si svůj boom ve světě výživy již zažila. Vzniká krystalizací mořské vody, má specificky narůžovělou barvu díky obsaženému železu.
Obsahuje až 84 minerálů, které jsou podstatné pro metabolické děje v organismu. Její nevýhodou je ale zase nedostatek jódu, který je pro naše zdraví také podstatní, zejména pro hormonální činnost. 

Mořská sůl obsahuje cca 3,5% chloridu sodného. Nejčastěji se získává odpařováním mořské soli z napuštěných kanálů působením větru a slunečního záření. Hotová sůl má vyšší obsah hořčíku a disponuje o něco lepší chutí. 

Kuchyňská sůl, rafinovaná, tradice našich jídelních stolů, je sloučeninou chloridu sodného, který obsahuje zhruba 60% chlóru a 40% sodíku. U nás je běžné, že pro správnou funkci organismu – zejména štítné žlázy – je přidáváno zhruba 1% jódu. Kuchyňská sůl je chemicky zpracovaná, bělena a sušená při teplotě vyšší než 650 °C. Pokud se rozhodneme pro kuchyňskou sůl – přednost bychom měli dát té nerafinované, která nezvyšuje krevní tlak nebo neoslabuje imunitní systém. 

Černá sůl, jiným názvem Kala Namak, je tmavé barvy s lehce kouřovou chutí. Je bohatá na vitamíny a minerály. Má specifickou chuť po vajíčkách díky vyššímu obsahu síry, a je doporučena zejména lidem, kteří by měl omezit běžnou sůl ve stravě.
Je hojně využívána ve veganské kuchyni. Navíc je velice bohatá na minerální látky, pomáhá při pálení žáhy, snižuje krevní tlak, podporuje čištění střev, eliminuje plynatost nebo je doporučována lidem trpící chudokrevností. 

Test: Má mořská a himálajská sůl více minerálů než kamenná? - Vitalia.cz